Saturday, February 24, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Keturunan-keturunan Chaebol menjadi presiden selepas 40 tahun

  SEOUL, 8 DIS – Ahli keluarga pemilik konglomerat utama biasanya menjadi eksekutif pada pertengahan 30-an mereka, dan mengambil alih peranan kepimpinan sekitar awal 40-an, laporan yang dikeluarkan hari Rabu oleh penjejak korporat tempatan Korea menunjukkan.

  Indeks Pemimpin menganalisis kerjaya 199 ahli keluarga pemilik yang mengendalikan 100 konglomerat terkemuka Korea Selatan, yang sama ada pengerusi atau naib pengerusi kumpulan mereka, atau presiden syarikat gabungan.

  Secara keseluruhan, terdapat 827 ahli keluarga pemilik yang sedang bekerja di konglomerat tersebut.

  Konglomerat yang dikawal keluarga di Korea Selatan dipanggil Chaebol, dan membentuk majoriti firma terkemuka di negara itu. Sebagai contoh, Chaebol terbesar di negara ini pada masa ini ialah Kumpulan Samsung, yang dimiliki dan diketuai oleh keluarga Lee.

  Laporan itu mendapati bahawa mereka yang memegang jawatan kepimpinan presiden atau ke atas Chaebol menyertai syarikat itu pada usia purata 28.9; menjadi eksekutif pada 34.3; dan presiden pada 42.1.

  40 daripada mereka menjadi eksekutif serta-merta selepas menyertai syarikat itu, 19 daripadanya tidak mempunyai pengalaman kerja terdahulu.

  Laporan itu juga mendapati bahawa ahli keluarga Chaebol generasi ketiga atau keempat secara amnya dinaikkan pangkat lebih cepat sedikit daripada generasi kedua.

  Generasi kedua menjadi eksekutif kira-kira 4.7 tahun selepas menyertai syarikat pada usia purata 34.7 tahun, tetapi keturunan chaebol generasi ketiga atau keempat menjadi eksekutif lebih cepat pada 4.1 tahun dan purata umur 32.8.

  Jumlah masa yang diperlukan untuk menjadi presiden, bagaimanapun, adalah lebih singkat untuk generasi kedua berbanding generasi ketiga atau keempat, dengan bekas menjadi presiden dalam 7.8 tahun berbanding 8.4 tahun untuk yang terakhir. Tetapi ia mengambil masa yang lebih singkat untuk waris generasi ketiga dan keempat untuk melompat daripada presiden kepada naib pengerusi — 4.8 tahun berbanding 6.5 tahun untuk generasi kedua.

  Presiden termuda dalam senarai itu ialah Kim Dong-won, ketua Hanwha Life Insurance Co Ltd. dan anak kedua Pengerusi Hanwha Group Kim Seung-youn. – ANN/The Korea Herald

  Konglomerat yang dikawal keluarga di Korea Selatan dipanggil Chaebol, dan membentuk majoriti firma terkemuka di negara itu. – ANN/The Korea Herald
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...