Friday, February 23, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  Syarikat pemula dituduh menjual suplemen kesihatan diperbuat daripada ikan terancam

  MEXICO CITY, 8 DIS – Badan pemerhati alam sekitar menuduh sebuah syarikat permulaan yang berpangkalan di Mexico pada kelmarin melanggar undang-undang perdagangan antarabangsa dengan menjual suplemen kesihatan yang diperbuat daripada ikan totoaba yang terancam ke beberapa negara termasuk Amerika Syarikat (AS) dan China.

  Pencinta alam sekitar memberitahu The Associated Press bahawa mereka juga mempunyai kebimbangan mengenai syarikat The Blue Formula, yang mungkin menjual ikan yang ditangkap secara haram.

  Produk itu, yang disifatkan oleh syarikat sebagai ‘rahsia terbaik alam semula jadi’, ialah satu paket kecil serbuk yang mengandungi kolagen yang diambil daripada ikan yang direka untuk dicampur ke dalam minuman.

  Di bawah Konvensyen Perdagangan Antarabangsa Spesies Fauna dan Flora Liar Terancam, yang mana Mexico dan AS kedua-duanya menandatangani, sebarang eksport untuk penjualan ikan totoaba adalah menyalahi undang-undang, melainkan dibiakkan dalam kurungan dengan permit tertentu.

  Sebagai spesies dilindungi yang tersenarai, import komersial juga menyalahi undang-undang di bawah undang-undang perdagangan AS.

  Kumpulan pemerhati alam sekitar Cetacean Action Treasury pertama kali memetik syarikat itu pada bulan November. Kemudian pada kelmarin, gabungan badan amal alam sekitar – Pusat Kepelbagaian Biologi, Majlis Pertahanan Sumber Negara dan Institut Kebajikan Haiwan – memfailkan aduan bertulis kepada CITES.

  Blue Formula tidak segera menjawab permintaan AP untuk mendapatkan komen.

  Syarikat itu mendakwa di laman webnya bahawa mereka mengendalikan operasi ‘100 peratus’ secara mampan dengan mendapatkan ikan dari Cygnus Ocean, sebuah ladang yang mempunyai permit untuk membiak totoaba, dan menggunakan sebahagian daripada keuntungan mereka untuk melepaskan beberapa ikan yang diternak kembali ke laut.

  Bagaimanapun, Cygnus Ocean tidak mempunyai permit untuk eksport komersial ikan ternakan mereka, menurut kumpulan alam sekitar.

  Ladang itu juga tidak segera menjawab permintaan AP untuk mendapatkan ulasan. – AP

  Gabungan kumpulan alam sekitar berkata mengeksport totoaba atau bahagiannya melanggar konvensyen antarabangsa mengenai perdagangan spesies terancam, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...