Sunday, April 14, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  Khidmat katering kurang memuaskan

  Kepada sidang pengarang, saya hanya sekadar ingin berkongsi pengalaman yang kurang memuaskan yang saya alami semasa hari persandingan perkahwinan kakak saya bulan lepas berkenaan dengan khidmat penghantaran makanan, di mana saya ada cuba memesan khidmat katering untuk keluarga, tapi agak mengecewakan. Makanan yang saya pesan itu dihantar terus diletakkan atas lantai luar pintu rumah, padahal saya sudah memesan supaya diletakkan di atas meja yang disediakan.

  Macam-macam alasan yang diberikan, tapi kebanyakan masalah bermula semasa penghantaran. Saya memang tidak berpuas hati dengan perkara ini. Padahal saya sudah membayar mahal dan hakikatnya memang tidak terkata dan cukup mengecewakan. Harap-harap tahun depan, mungkin khidmat katering berkenaan boleh diperbaiki lagi.

  Selain itu, saya juga berharap kepada pihak sidang pengarang untuk menukilkan beberapa pandangan bernas dan sebarang cadangan yang berguna untuk menambahbaik khidmat katering berkenaan pada masa akan datang.

  Sofian HM

  NASIHAT DANG MP

  Berkenaan dengan masalah atau perkongsian yang diutarakan di atas tadi, saya mencadangkan beberapa perkara yang mungkin boleh diaplikasikan oleh pihak syarikat katering berkenaan sepertimana berikut:

  1. Latihan kepada penghantar makanan: Berikan latihan kepada penghantar makanan untuk meningkatkan kecekapan dan profesionalisme mereka dalam mengendalikan penghantaran. Pastikan mereka memahami kepentingan meletakkan makanan di tempat yang betul dan mengikut arahan pelanggan.

  Gambar Freepik

  2. Pemeriksaan sebelum penghantaran: Amalkan rutin pemeriksaan sebelum penghantaran untuk memastikan makanan dalam keadaan baik dan siap untuk disajikan.
  Ini termasuk memastikan keadaan pembungkusan, kuantiti makanan yang mencukupi, dan kebersihan pembawa makanan.

  3. Komunikasi yang efektif: Pastikan komunikasi yang efektif antara pelanggan, penjaga perindungan, dan penghantar makanan. Jika ada petunjuk khas dari pelanggan, pastikan ia disampaikan dengan jelas kepada penghantar makanan.

  4. Penilaian berkala: Lakukan penilaian berkala terhadap syarikat katering dan prestasi penghantar makanan.

  Dengan adanya penilaian berkala, mereka boleh mengenal pasti kelemahan dan melakukan perubahan yang diperlukan untuk meningkatkan perkhidmatan.

  5. Mekanisme laporan masalah: Sediakan mekanisme untuk melaporkan masalah yang mudah diakses oleh pelanggan. Ini membolehkan pelanggan memberitahu segera jika terdapat masalah dengan penghantaran makanan, membolehkan tindakan segera diambil.

  6. Perlu bimbingan keselamatan dan etika: Berikan penekanan pada etika dan keselamatan dalam latihan kepada penghantar makanan.

  Mereka perlu memahami bahawa penghantaran makanan bukan sahaja tentang membawa makanan kepada pelanggan tetapi juga menjaga integriti dan kualiti makanan.

  7. Tingkat pengendalian pesanan: Amalkan sistem pengendalian pesanan yang efisyen untuk memastikan pesanan pelanggan diambil dan dihantar dengan betul. Ini termasuk pengesahan pesanan dan pengesahan semula arahan pelanggan sebelum penghantaran.

  Dengan mengamalkan langkah-langkah ini, diharapkan masalah penghantaran makanan dapat diatasi, meningkatkan kepuasan pelanggan, dan membina reputasi yang baik untuk perkhidmatan catering.

  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...