Saturday, September 30, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Klip video hindari dadah dilancar

  Oleh Salawati Haji Yahya

  BANDAR SERI BEGAWAN, 26 JUN – Orang ramai yang mengunjungi Bandarku Ceria, hari ini, berpeluang menambah ilmu dalam pameran sempena Sambutan Hari Antarabangsa Menentang Penyalahgunaan dan Pengedaran Dadah Haram 2022.

  Pada majlis yang berlangsung di Grandstan Taman Haji Sir Muda Omar ‘Ali Saifuddien di ibu negara itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi bin Haji Mohd Yussof telah merasmikan dan melancarkan klip video ‘Tekad Biro Kawalan Narkotik’ dan ‘Adang Tah’.

  Sejurus acara perasmian dan pelancaran itu, Yang Berhormat Pehin dibawa melihat lebih dekat lagi pameran yang disertai oleh agensi-agensi berkaitan, antaranya dari Divisyen Pendidikan Pencegahan Dadah, Biro Kawalan Narkotik (BKN), Unit Penderaan Wanita dan Kanak-kanak, Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB), Unit Anti-Tembakau, Pusat Promosi Kesihatan dan lainnya.

  Lagu ‘Tekad Biro Kawalan Narkotik’ dicipta khas untuk dijadikan jentera dalam menyuntik semangat keberanian dalam menjalankan tugas harian kepada warga kerja BKN.

  Manakala itu, bagi lagu ‘Adang Tah’ pula, seni katanya yang ditulis dalam Bahasa Melayu Brunei mengisahkan perjalanan kehidupan seorang pengguna dadah dari sebelum mengenali dadah hingga terjebak dan kemudian berusaha untuk kembali ke jalan benar.

  Dengan adanya lagu berkenaan, ia diharap akan dapat memberi kesan kepada belia supaya menghindari dadah kerana sekali terlibat, jalan untuk pulih dan diterima masyarakat adalah sukar tapi tidak mustahil.

  Untuk menyemarakkan sambutan berkenaan, Jambatan Sultan Haji Omar ‘Ali Saifuddien (Jambatan SOAS) dan Jambatan Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha (Jambatan RIPAHS) dinyalakan dengan cahaya lampu berwarna hijau dan putih pada 20 hingga 30 Jun dari pukul 6:30 petang hingga 12 malam.

  Majlis Sambutan Hari Antarabangsa Menentang Pen-yalahgunaan dan Pengedaran Dadah Haram telah dimulakan dengan acara keagamaan yang telah diadakan di Ibu Pejabat BKN, baru-baru ini.

  Turut hadir pada majlis itu ialah pengarah BKN dan pegawai-pegawai kanan serta wakil dari divisyen, bahagian daerah dan unit di bawah BKN.

  Tema kebangsaan yang dipilih sempena sambutan tahun ini adalah ‘Cegah Bersama, Negara Bahagia’ sebagai memperingati semua golongan masyarakat di negara ini untuk sama-sama bertanggungjawab membanteras dan mencegah kegiatan dadah.

  Yang Berhormat Menteri di Jabatan Perdana Menteri mengunjungi salah satu petak pameran yang diadakan di Grandstan Taman Haji Sir Muda Omar ‘Ali Saifuddien, ibu negara, kelmarin.
  Antara yang menyertai aktiviti yang diadakan semasa pameran berkenaan.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Singa baham tuan

  TOKYO, 29 SEPT – Seorang penjaga zoo di taman safari Jepun terbunuh selepas seekor singa dipercayai menyerangnya ketika dia cuba membawa haiwan itu masuk...