Wednesday, June 26, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Korea Selatan, Jepun, China ulangi komitmen penyahnuklear Semenanjung Korea

  SEOUL, 27 MEI – Pemimpin Korea Selatan, Jepun dan China mengulangi komitmen mereka untuk meneruskan usaha penyahnuklear di Semenanjung Korea semasa sidang kemuncak di Seoul hari ini, beberapa jam selepas Korea Utara mengumumkan rancangan pelancaran satelit, lapor agensi berita Yonhap.

  Presiden Yoon Suk Yeol, Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida dan Perdana Menteri China, Li Qiang mencapai persetujuan itu selepas Korea Utara memberitahu Jepun mengenai rancangan untuk melancarkan roket angkasa yang membawa satelit pengintip tentera sebelum 4 Jun.

  “Kami mengulangi bahawa mengekalkan keamanan, kestabilan dan kemakmuran di Semenanjung Korea dan di Asia Timur Laut adalah kepentingan bersama dan tanggungjawab bersama kami,” kata satu deklarasi bersama sidang kemuncak trilateral berkenaan.

  Kami mengulangi pendirian mengenai keamanan dan kestabilan serantau, denuclearisation Semenanjung Korea dan isu melarikan orang. Kami bersetuju untuk terus membuat usaha positif bagi penyelesaian politik, isu Semenanjung Korea,” tambahnya.

  Semasa sesi itu, Yoon dan Kishida mengecam rancangan pelancaran satelit Korea Utara sebagai pelanggaran resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) yang melarang penggunaan teknologi peluru berpandu balistik. Pyongyang berkata ia akan menghantar tiga lagi satelit ke angkasa tahun ini, selepas pelancaran pertama pada November.

  Gambar AFP

  “Masyarakat antarabangsa mesti bertindak balas dengan tegas,” kata Yoon semasa sidang media bersama di bekas kediaman presiden Cheong Wa Dae.

  Kishida juga menyuarakan kebimbangannya, menggesa Pyongyang untuk menghentikan aktivitinya.

  “Jika ia diteruskan, ia akan melanggar resolusi UNSC. Kami dengan tegas menggesa Korea Utara menghentikan aktiviti ini,” kata Kishida melalui penterjemah.

  Li dari China menyeru semua negara berkaitan untuk berlatih untuk menahan diri bagi mengurangkan ketegangan sambil mengelakkan daripada menyebut mengenai Korea Utara secara langsung.

  “China sentiasa berusaha untuk mempromosikan keamanan dan kestabilan di Semenanjung Korea dan sedang mendorong penyelesaian politik bagi isu semenanjung. Pihak berkaitan harus berlatih menahan diri dan mencegah keadaan daripada menjadi lebih buruk dan lebih rumit,” kata Li semasa taklimat itu. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Serangan pisau di perhentian bas sekolah di China cederakan 3

  BEIJING, 25 JUN - Seorang lelaki ditahan selepas serangan pisau yang mencederakan tiga orang di bandar Suzhou di China, termasuk seorang ibu dan anak...