Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB – Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini bahawa mereka tidak akan dihukum jika mereka kembali pada tarikh akhir tetapi akan menghadapi dakwaan dan penggantungan lesen perubatan jika mereka tidak.

  Kira-kira 9,000 pelatih perubatan dan penduduk telah berhenti bekerja sejak awal minggu lalu untuk membantah rancangan kerajaan untuk meningkatkan kemasukan ke sekolah perubatan sebanyak kira-kira 65 peratus. Tindakan keluar itu telah menjejaskan operasi hospital mereka dengan teruk, dengan banyak pembatalan pembedahan dan rawatan lain.

  Pegawai kerajaan berkata menambah lebih ramai doktor adalah perlu untuk menangani penduduk Korea Selatan yang semakin tua. Nisbah doktor kepada pesakit semasa negara adalah antara yang terendah di negara maju.

  Salah seorang yang mogok  berkata universiti tidak boleh mengendalikan begitu ramai pelajar baharu dan berpendapat rancangan itu tidak akan menyelesaikan kekurangan kronik doktor di beberapa bidang utama tetapi bergaji rendah seperti pediatrik dan jabatan kecemasan.

  Naib Menteri Kesihatan, Park Min-soo berkata semasa taklimat televisyen hari ini bahawa kerajaan tidak akan menuntut sebarang tindakan tatatertib terhadap doktor yang mogok jika mereka kembali bekerja pada hari Khamis ini.

  “Kami mahu mereka kembali bekerja pada akhir bulan ini, 29 Februari. Jika mereka kembali ke hospital yang mereka tinggalkan ketika itu, kami tidak akan berikan tanggungjawab kepada mereka” untuk sebarang kerosakan yang disebabkan oleh pemberhentian mereka, kata Park.

  Tetapi beliau berkata mereka yang tidak memenuhi tarikh akhir akan dihukum dengan penggantungan minimum tiga bulan lesen perubatan mereka dan berdepan langkah undang-undang lanjut seperti siasatan dan kemungkinan dakwaan.

  Di bawah undang-undang perubatan Korea Selatan, kerajaan boleh mengeluarkan arahan kembali bekerja kepada doktor dan kakitangan perubatan lain apabila ia melihat risiko besar kepada kesihatan awam. Keengganan untuk mematuhi perintah sedemikian boleh membawa hukuman penjara sehingga tiga tahun atau denda 30 juta won (AS$22,480), bersama-sama dengan pembatalan lesen perubatan.

  Terdapat kira-kira 13,000 pelatih perubatan dan penduduk di Korea Selatan, kebanyakan mereka bekerja dan berlatih di 100 hospital. Mereka biasanya membantu doktor kanan semasa pembedahan dan berurusan dengan pesakit dalam. Mereka mewakili kira-kira 30 peratus hingga 40 peratus daripada jumlah doktor di beberapa hospital utama. – AP

  Doktor berarak ke arah pejabat presiden semasa perhimpunan menentang dasar perubatan kerajaan di Seoul, Korea Selatan, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China hantar lagi bantuan Palestin

  BEIJING, 17 APRIL - Barang bantuan kemanusiaan China untuk rakyat Palestin akan tiba di Lapangan Terbang Ei Arish dan Pelabuhan Said, Mesir masing-masing pada...