Monday, February 26, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Korea siap sedia hadapi sejuk, agensi cuaca keluarkan amaran

  SEOUL, 22 JAN – Korea Selatan sedang bersiap sedia untuk menghadapi cuaca sejuk minggu ini, dengan ramalan cuaca meramalkan kejatuhan mendadak dalam suhu.

  Nasihat gelombang sejuk akan berkuat kuasa di kawasan tengah dan utara termasuk Incheon, Wilayah Gyeonggi, dan sebahagian Wilayah Gangwon pada jam 9 malam hari Ahad, menurut Pentadbiran Meteorologi Korea (KMA).

  Nasihat gelombang sejuk dikeluarkan apabila suhu pagi paling rendah dijangka turun di bawah tolak 12 darjah Celsius selama lebih daripada dua hari berturut-turut, atau apabila suhu turun lebih daripada 10 C hingga di bawah tolak 3 C.

  Suhu pagi di seluruh negara akan berjulat dari tolak 11 C hingga 0 C, dengan angin kencang diramalkan pada hari ini, menjadikannya lebih sejuk. Berbeza dengan hujung minggu yang agak panas, paras tertinggi pada waktu siang dijangka berkisar antara tolak 8 C hingga 2 C.

  Kebanyakan wilayah diramalkan akan turun hujan atau salji hingga pagi hari ini.

  Bermula esok, KMA berkata bahawa kebanyakan kawasan di seluruh negara akan menyaksikan penurunan selanjutnya dalam suhu pagi, turun kepada tolak 10 C atau lebih rendah. Suhu siang hari diramalkan kekal pada atau di bawah 0 C.

  Kerajaan Bandaraya Seoul pada kelmarin mengumumkan rancangannya untuk beralih kepada mod tindak balas kecemasan 24 jam untuk mengambil langkah berjaga-jaga terhadap potensi kerosakan yang disebabkan oleh cuaca sejuk, dengan kerjasama 25 daerahnya.

  Langkah itu termasuk menawarkan tempat tinggal sementara kepada gelandangan, kata Kerajaan Metropolitan Seoul. – ANN/The Korea Herald

  Orang ramai memakai ‘hanbok’ dilapisi kot pakaian tradisional Korea, di Seoul, ketika amaran gelombang sejuk akan dikeluarkan di ibu kota bermula jam 9 malam kelmarin. – ANN/The Korea Herald
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...