Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  Korea U lancar peluru berpandu krus terkini

  SEOUL, 28 JAN – Korea Utara dilaporkan telah melancarkan beberapa peluru berpandu hari ini, kata tentera Seoul, dalam langkah bersiri terbaharu yang mencetuskan ketegangan oleh negara bersenjata nuklear itu.

  Pelancaran itu dibuat hanya beberapa hari selepas Pyongyang melancarkan beberapa peluru berpandu jelajah ke arah Laut Kuning, yang dikatakan sebagai ujian pertama bagi generasi baharu peluru berpandu jelajah strategik.

  Pyongyang telah mempercepatkan ujian senjata pada tahun baharu, termasuk ujian yang dipanggil sebagai ‘sistem senjata nuklear bawah air’ dan peluru berpandu balistik hipersonik bahan api pepejal.

  “Tentera kami mengesan beberapa peluru berpandu persiaran yang tidak dikenali dilepaskan berhampiran perairan sekitar kawasan Sinpo Korea Utara pada 8 pagi (waktu tempatan) hari ini,” kata Ketua Turus Bersama Korea Selatan (JCS) dalam satu kenyataan.

  JCS berkata pelancaran itu sedang dianalisis oleh pihak berkuasa perisikan Korea Selatan dan Amerika Syarikat, sambil menambah ia ‘memantau dengan teliti pergerakan dan aktiviti tambahan Korea Utara’.

  Tidak seperti rakan balistik mereka, ujian peluru berpandu jelajah tidak diharamkan di bawah sekatan semasa Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu terhadap Pyongyang.

  Peluru berpandu jelajah cenderung digerakkan dengan jet dan terbang pada ketinggian yang lebih rendah berbanding peluru berpandu balistik yang lebih canggih, menjadikannya lebih sukar untuk dikesan dan dipintas.

  Pada Khamis, Korea Utara berkata ia telah menjalankan ujian pertamanya terhadap generasi baharu peluru berpandu jelajah strategik yang sedang dibangunkannya, Pulhwasal-3-31 sehari sebelumnya. – AFP

  Gambar AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan gesa kerjasama global tangani provokasi Korea Utara

  SEOUL, 23 FEB - Menteri Luar Korea Selatan Cho Tae Yul menggesa negara anggota Kumpulan 20 (G20) memainkan peranan aktif dalam menangani ancaman ketenteraan...