Sunday, April 14, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  Korea Utara tekankan penjajaran dengan Rusia menentang AS

  PYONGYANG, 21 JAN – Korea Utara berkata pada hari ini bahawa ia telah bersetuju untuk meneruskan kerjasama strategik dan taktikal dengan Rusia untuk mewujudkan “perintah antarabangsa berbilang kutub baharu,” ketika kedua-dua negara berusaha untuk membina barisan bersatu dalam menghadapi ketegangan berasingan mereka yang semakin sengit dengan Amerika Syarikat (AS).

  Dalam menggambarkan pertemuan Menteri Luar Korea Utara, Choe Son Hui dengan Presiden Rusia, Vladimir Putin dan Menteri Luar Negeri Rusia, Sergey Lavrov di Moscow minggu lalu, Kementerian Luar Korea Utara berkata Putin juga mengesahkan kesediaannya untuk melawat Pyongyang dan berkata ia boleh datang pada ‘tarikh awal’.

  Korea Utara telah secara aktif mengukuhkan hubungannya dengan Rusia, diserlahkan oleh lawatan pemimpin Kim Jong Un September lalu ke Rusia untuk sidang kemuncak dengan Putin. Kim cuba keluar dari pengasingan diplomatik dan mengukuhkan kedudukannya ketika beliau mengharungi kebuntuan nuklear yang semakin mendalam dengan Washington, Seoul dan Tokyo.

  Dalam satu kenyataan berasingan pada hari ini, Kementerian Luar Utara mengecam Majlis Keselamatan PBB kerana memanggil mesyuarat tergempar berhubung ujian balistik terbaru negara itu, yang disifatkan oleh media kerajaan sebagai peluru berpandu bahan api pepejal jarak pertengahan baharu yang mempunyai kepala peledak hipersonik. Kementerian itu berkata ujian tembakan pada 14 Januari adalah antara aktiviti biasa negara untuk meningkatkan keupayaan pertahanannya dan ia tidak menimbulkan ancaman kepada negara jirannya.

  Korea Selatan pada Khamis lalu menggesa Majlis Keselamatan ‘untuk memecah kesunyian’ berhubung ujian dan ancaman peluru berpandu Korea Utara yang semakin meningkat. Rusia dan China, kedua-duanya anggota tetap majlis itu, telah menyekat usaha diketuai AS untuk meningkatkan sekatan ke atas Korea Utara berhubung ujian senjatanya baru-baru ini, menggariskan perpecahan yang semakin mendalam berhubung perang Rusia ke atas Ukraine.

  Penjajaran antara Pyongyang dan Moscow telah menimbulkan kebimbangan antarabangsa mengenai dakwaan kerjasama senjata, di mana Utara menyediakan senjata kepada Rusia untuk membantu memanjangkan pertempurannya di Ukraine, mungkin sebagai pertukaran untuk bantuan ekonomi dan bantuan ketenteraan yang sangat diperlukan untuk membantu meningkatkan pasukan Kim. Kedua-dua Pyongyang dan Moscow telah menafikan tuduhan oleh Washington dan Seoul mengenai pemindahan senjata Korea Utara ke Rusia.

  Kementerian Luar Korea Utara, dalam komen yang disiarkan oleh media kerajaan, berkata Choe dan pegawai Rusia dalam mesyuarat mereka menyatakan “keinginan kuat untuk mengukuhkan lagi kerjasama strategik dan taktikal dalam mempertahankan kepentingan teras kedua-dua negara dan mewujudkan perintah antarabangsa berbilang polarisasi baharu.”

  Rusia menyatakan ‘terima kasih yang mendalam’ kepada Korea Utara atas ‘sokongan penuh’ terhadap perangnya ke atas Ukraine, kata kementerian Korea Utara. Ia berkata Choe dan pegawai Rusia menyatakan ‘kebimbangan serius’ terhadap kerjasama ketenteraan AS yang berkembang dengan sekutu Asianya yang mereka persalahkan kerana ketegangan yang semakin teruk di rantau itu dan mengancam kedaulatan dan kepentingan keselamatan Korea Utara. – AP

  Menteri Luar Korea Utara, Choe Son Hui ketika tiba untuk bertemu dengan Presiden Rusia, Vladimir Putin di Kremlin di Moscow, Rusia, pada 16 Januari 2024. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...