Sunday, April 14, 2024
31.7 C
Brunei

  -

  Korea Utara uji peluru berpandu jarak pertengahan di perairan timurnya

  SEOUL, 2 APRIL – Korea Utara menguji tembakan peluru berpandu balistik jarak perantaraan yang disyaki ke arah perairan pantai timurnya pada hari ini, kata tentera Korea Selatan, ketika ia berusaha memajukan senjatanya yang disasarkan ke sasaran jauh Amerika Syarikat (AS) di Pasifik.

  Ketua Turus Bersama Korea Selatan berkata peluru berpandu itu dilancarkan dari kawasan berhampiran ibu negara Korea Utara, Pyongyang, dan terbang kira-kira 600 kilometer (372 batu) sebelum mendarat di laut antara Semenanjung Korea dan Jepun.

  Lee Sung Joon, jurucakap Ketua Turus Bersama, berkata pelancaran itu berkemungkinan susulan ujian Korea Utara pada Mac ke atas enjin bahan api pepejal yang dibina untuk peluru berpandu hipersonik jarak pertengahan baharu yang sedang dibangunkannya.

  Jika disempurnakan, senjata sedemikian boleh sampai ke hab tentera Pasifik AS di Guam dan seterusnya, kata pakar.

  Lee tidak menyatakan mengapa Korea Selatan menilai peluru berpandu itu sebagai LHDNM atau sama ada ia diterbangkan kurang daripada kapasitinya, tetapi berkata Korea Utara berkemungkinan bereksperimen dengan teknologi kepala peledak baharu.

  Kementerian Pertahanan Jepun memberikan butiran lanjut dalam penilaiannya, mengatakan peluru berpandu itu terbang kira-kira 650 kilometer (403 batu) sambil mencapai ketinggian maksimum 100 kilometer (62 batu) sebelum mendarat di perairan di luar zon ekonomi eksklusif Jepun. Tentera Jepun tidak segera menyatakan sama ada ia menilai peluru berpandu itu sebagai jarak pertengahan atau sesuatu yang lain.

  Ia adalah acara pelancaran pertama Korea Utara sejak 18 Mac, apabila pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un menyelia latihan tembakan langsung sistem artileri yang direka untuk menyasarkan ibu negara Korea Selatan.

  Pengawal pantai Jepun berkongsi penilaian Kementerian Pertahanan negara itu bahawa peluru berpandu itu telah mendarat tetapi masih menggesa berhati-hati untuk kapal yang melalui kawasan itu.

  Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida memberitahu pemberita bahawa tiada kerosakan berkaitan peluru berpandu itu telah dilaporkan.

  Beliau berkata pelancaran peluru berpandu Korea Utara yang kerap “mengancam keamanan dan keselamatan bukan sahaja Jepun tetapi juga rantau ini dan keselamatan antarabangsa.” – AP

  Satu program berita menyiarkan imej fail pelancaran peluru berpandu oleh Korea Utara di Stesen Kereta Api Seoul di Seoul, Korea Selatan, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pegawai China bertemu Kim dalam rundingan peringkat tertinggi

  BEIJING, 14 APRIL - Seorang pegawai tertinggi China mengesahkan hubungan dengan Korea Utara semasa pertemuan kelmarin dengan pemimpin negara itu, Kim Jong Un di...