Monday, November 28, 2022
29.1 C
Brunei

-

Kripto tidak sah di negara ini

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 NOV – Mata wang kripto tidak sah diperlakukan di Negara Brunei Darussalam dan tidak dikawal selia oleh Brunei Darussalam Central Bank (BDCB) memandangkan ia beroperasi secara bebas daripada autoriti-autoriti monetari atau bank-bank pusat.

Walau bagaimanapun, aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan penggunaannya berkemungkinan dikawal selia jika ia termasuk dalam mana-mana perundangan di bawah bidang kuasa BDCB di mana keperluan-keperluan khusus perlu dipatuhi.

Ini termasuk, tidak terhad kepada perniagaan atau individu yang menyediakan perkhidmatan kewangan kepada orang awam dalam bentuk pengambilan deposit, pemberian pinjaman, pengiriman dana masuk atau keluar negara, perkhidmatan pertukaran mata wang asing dan pengeluaran sekuriti, tekan BDCB dalam kenyataannya, hari ini.

Sehingga kini, BDCB terus memantau perkembangan isu-isu berkaitan mata wang kripto untuk memastikan langkah-langkah pengawalseliaan setimpal dengan risikonya.

BDCB mengambil maklum pertumbuhan pesat mata wang kripto secara global dan minat orang ramai yang semakin meningkat.

Sehubungan itu, bank pusat berkenaan sedang membentuk rangka kerja perundangan dan
pengawalseliaan bagi melesenkan dan menyelia mata wang kripto dan aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengannya.

Di samping itu, BDCB juga mengambil maklum salah satu aktiviti yang semakin mendapat perhatian ialah penempaan mata wang kripto (crypto mining) di mana ia adalah satu proses yang mengesahkan transaksi-transaksi dalam rangkaian block-chain untuk menghasilkan mata wang kripto baharu dengan menyelesaikan crytographic puzzles yang rumit.

Proses itu memerlukan penggunaan mesin dengan kuasa pengkomputeran yang besar dan melibatkan penggunaan elektrik yang tinggi.

Dalam hal itu, penggunaan komputer atau mesin-mesin lain secara khusus untuk menjalankan aktiviti penempaan mata wang kripto adalah di luar bidang kuasa BDCB.

Namun demikian, ia akan berusaha untuk bekerjasama dengan agensi-agensi kerajaan yang relevan bagi menangani isu-isu berkaitan dengan penempaan mata wang kripto.

BDCB mempunyai peranan yang penting dalam melindungi kepentingan dan integriti sistem kewangan Negara Brunei Darussalam.

Oleh itu, bank pusat tersebut menekankan kepada orang ramai untuk berhati-hati sebelum berurusan dengan mata wang kripto serta produk-produk berkaitan dengannya dan memahami secara menyeluruh risiko-risiko yang berkaitan.

Orang ramai juga diingatkan untuk berhati-hati dengan penipuan mata wang kripto yang menjanjikan pulangan yang tinggi melalui pelaburan yang banyak diiklankan dalam talian dan melalui media sosial.

Bagi sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut, boleh hubungi BDCB melalui talian 8318388, e-mel info@bdcb.gov.bn atau layari laman sesawang BDCB, www.bdcb.gov.bn dan mengikuti BDCB dalam Instagram, @centralbank.brunei.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -