Thursday, May 30, 2024
26.4 C
Brunei

  -

  Krismas berita buruk untuk pokok pinabete Guatemala

  TECPAN, GUATEMALA – Menjelang Krismas, pihak berkuasa Guatemala meningkatkan kawalan terhadap pemburu haram yang menyasarkan pokok cemara terancam, pokok sangat dicari untuk menjadi hiasan perayaan.

  Pokok cemara Guatemala, yang dikenali dalam bahasa tempatan sebagai pinabete, disenaraikan sebagai terancam dalam Senarai Merah Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam Semula Jadi (IUCN), kerana bilangannya yang semakin berkurangan.

  Ia juga disenaraikan oleh konvensyen spesies terancam CITES, yang kini bersidang di Panama City, sebagai spesies yang dilindungi Lampiran I, bermakna ia tidak boleh didagangkan di peringkat antarabangsa.

  Tetapi ancaman sebenar adalah di tanah air, di mana aroma pokok pokok itu berkait rapat dengan Krismas.

  Setiap tahun menjelang 25 Disember, pembalak haram menyerang hutan Guatemala, kebanyakannya yang dilindungi, untuk mendapatkan pinabete (Abies guatemalensis) untuk dijual di jalan dan pasar.

  Antara pokok-pokok pinabete yang terdapat di ladang Helvetia di Tecpan. – AFP
  Seorang pegawai polis mengambil bahagian dalam kempen untuk melindungi pokok pinabete di ladang Helvetia di Tecpan, Guatemala. – AFP
  Seorang lelaki kelihatan berjalan di dalam hutan pokok pinabete di ladang Helvetia. – AFP
  Butiran tanda kebenaran Institut Hutan Kebangsaan pada pokok pinabete. – AFP

  “Kami sentiasa mempunyai pinabete di rumah untuk aromanya; ia adalah ciri Krismas,” kata Jaime Reyna, seorang penduduk di ibu kota Guatemala City kepada AFP.

  Pokok cemara Guatemala boleh tumbuh sehingga 50 meter tinggi dan satu meter lebar, ditemui di hutan lembap di tanah tinggi barat kira-kira 2,400 hingga 3,500 meter dari paras laut, menurut agensi pemuliharaan, CONAP.

  Pernah tumbuh dalam lebih daripada sejuta hektar kawasan hutan, pinabete hari ini meliputi tidak lebih daripada 27,500 hektar di sembilan daripada 22 bahagian Guatemala.

  “Adat dan budaya adalah mempunyai pinabete di rumah untuk Krismas,” kata Elmer Alvarez, pengarah wilayah institut perhutanan INAB, kepada AFP.

  “Apabila orang menebangnya secara haram, benih itu hilang, yang meningkatkan risiko kepupusan,” jelasnya.

  Kerana kebanyakan perniagaan pinabete secara haram dan tiada statistik boleh dipercayai mengenai pembalakan.

  Walaupun mesyuarat CITES di Panama akan berusaha untuk meningkatkan tahap perlindungan yang diberikan kepada pelbagai pokok, pokok cemara Guatemala tidak ada dalam senarainya.

  Oleh itu, pihak berkuasa berusaha untuk menghapuskan perniagaan di dalam negara.

  Dalam tempoh sebelum Krismas, ejen CONAP dan bahagian perlindungan alam semula jadi polis DIPRONA membuat sekatan jalan untuk menangkap pemburu cemara, memeriksa trak, van dan juga bas.

  Pesalah berisiko dikenakan hukuman penjara sehingga lapan tahun, selain denda, kata wakil DIPRONA, Gymi Marroquin.

  Pokok itu tidak murah. Ia berharga antara AS$20 dan AS$55 secara purata, dan kadang- kala mencecah AS$200 di negara yang gaji minimumnya adalah kira-kira AS$400 sebulan, dan 60 peratus penduduk hidup dalam kemiskinan.

  Namun, walaupun harga yang tinggi ia bukan penghalangnya.

  “Kami tidak boleh menukarnya untuk pokok plastik, yang akhirnya menghasilkan kos yang sama,” kata Reyna, seorang peminat pokok cemara.

  Guatemala mula-mula menghebohkan tentang masa depan pokok itu pada tahun 1979, yang juga tumbuh di bahagian Mexico, Honduras, dan El Salvador.

  Sejak itu negara itu telah memberi kuasa kepada tempat penyemaian swasta untuk menanam pinabetes untuk jualan sah, yang diperakui oleh INAB, untuk mencuba dan menyelamatkan pokok berbaki. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China jadi tuan rumah kepada pemimpin-pemimpin Arab

  BEIJING, 30 MEI - Presiden China Xi Jinping menggesa persidangan damai antarabangsa yang tertumpu kepada perang Israel-Hamas dan menjanjikan lebih banyak bantuan kemanusiaan ketika...