Sunday, March 26, 2023
29.2 C
Brunei

-

KSSUP: 11 tamat kursus pemandu pelancong

Oleh Nurdiyanah R.

BANDAR SERI BEGAWAN, 4 MEI – Seramai 11 orang peserta telah lulus dalam peperiksaan teori dan praktikal Kursus Asas Pemandu Pelancong Setempat dan menerima sijil masing-masing pada majlis yang berlangsung di Dewan Setia Pahlawan, Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan (KSSUP), baru-baru ini.

Hadir selaku tetamu kehormat dan menyempurnakan penyampaian sijil ialah Setiausaha Tetap di KSSUP, Hajah Tutiaty binti Haji Abdul Wahab selaku ketua bersama Kumpulan Kerja Jawatankuasa Pandu Industri Tenaga Kerja (MISC-WG) bagi Sektor Hospitaliti dan Pelancongan; dan Pengarah dan Ketua Pegawai Eksekutif, Institut Pendidikan Teknikal Brunei (IBTE), Dr Haji Mohd Zamri bin Haji Sabli.

Dr Haji Mohd Zamri dalam ucapannya, antara lain menyatakan bahawa industri pelancongan di negara ini telah menunjukkan peningkatan dari segi kepentingan dan sumbangan kepada keluaran dalam negeri kasar (KDNK) yang membukakan pelbagai peluang dan potensi, walau bagaimanapun jumlah pemandu pelancong masih rendah di negara ini.

Tambahnya, kerjaya sebagai pemandu pelancong sememangnya amat diperlukan dalam sektor pelancongan terutamanya dengan mengambil kira sektor ini akan dijangka pulih dalam masa terdekat dalam tempoh pasca COVID.

Oleh itu, jelas Dr Haji Mohd Zamri, melalui latihan yang dikendalikan dalam kursus berkenaan diharap akan dapat menambah pengetahuan dan kemahiran para peserta agar mampu memberi perkhidmatan yang kompeten dan profesional.

Hajah Tutiaty bersama para peserta yang lulus dalam peperiksaan kursus tersebut semasa sesi bergambar ramai.
ATAS & BAWAH: Antara peserta yang lulus menerima sijil masing-masing daripada Hajah Tutiaty pada majlis berkenaan.

Hal ini setentunya akan dapat meningkatkan lagi mutu perkhidmatan yang diberikan selain daripada menjana kualiti dan imej cemerlang kepada sektor pelancongan negara.

Selain itu, beliau turut melahirkan harapan agar para peserta kursus, dengan berbekalkan kemahiran, pengetahuan dan pengalaman sepanjang mengikuti kursus berkenaan, dapat menunjukkan kompetensi yang terbaik dan sentiasa mengamalkan nilai-nilai murni serta etika yang baik walau di mana saja keberadaan mereka.

Kursus yang diungkayahkan KSSUP melalui Jabatan Kemajuan Pelancongan dengan kerjasama IBTE di bawah Bahagian Pendidikan Lanjutan dan Latihan (CET) itu telah dijalankan selama 10 hari, 15 Mac hingga 28 Mac lalu.

Ia turut dijayakan dengan kerjasama Manpower Planning and Employment Council (MPEC), Jabatan Perdana Menteri melalui MISC-WG bagi Sektor Hospitaliti dan Pelancongan di mana kursus itu telah pun dibukakan kepada pemandu pelancong yang berasal dari Mukim Amo dan Mukim Batu Apoi di Daerah Temburong.

Semasa kursus tersebut, setiap peserta didedahkan kepada pelbagai teknik kemahiran asas praktikal dan teori tentang tatacara sebagai pemandu pelancong, pengenalan destinasi-destinasi utama pelancongan dan tempat menarik serta pengenalan berhubung industri pelancongan di negara ini.

Di samping itu, para peserta juga telah diajar mengenai kursus pertolongan cemas yang mana adalah sangat penting bagi menangani sebarang situasi kecemasan.

Kursus Asas Pemandu Pelancong Setempat ini diadakan bertujuan untuk meningkatkan dan memantapkan kemahiran pemandu pelancong setempat dalam memberikan perkhidmatan yang berkualiti dan memenuhi kehendak piawaian yang telah ditetapkan. Ianya juga dihasratkan untuk menyelaras maklumat dan informasi yang disalurkan oleh setiap pemandu pelancong bagi memastikan ianya tepat dan betul serta membuka peluang-peluang pekerjaan yang boleh dimanfaatkan oleh penduduk tempatan khususnya di kalangan golongan para belia di negara ini.

Kerjaya profesion sebagai pemandu pelancong sememangnya sangat diperlukan dalam sektor pelancongan di negara ini.

Maka adalah penting bagi setiap pemandu pelancong memainkan peranan dan tugasan dalam memastikan maklumat yang ingin disampaikan adalah tepat dan mudah difahami.

Melalui perkhidmatan yang kompeten dan profesional setentunya akan dapat meningkatkan lagi mutu perkhidmatan yang diberikan selain daripada menjana kualiti dan imej pelancongan Brunei.

Inisiatif kursus berkenaan akan dilanjutkan ke daerah-daerah lain pada masa akan datang yang mana pihak jabatan seterusnya akan mengadakan sesi perbincangan dengan majlis-majlis perundingan kampung dan jabatan-jabatan daerah yang berkenaan bagi mengenal pasti senarai tempat yang perlu diberikan keutamaan terutama sekali kawasan yang sering dikunjungi oleh pelancong.

Sehubungan itu, MISC-WG bagi Sektor Hospitaliti dan Pelancongan dan Jabatan Kemajuan Pelancongan kini berhasrat untuk membukakan kursus serupa bagi pemandu-pemandu pelancong setempat di kawasan Daerah Tutong dalam jangka masa yang terdekat.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Xi jemput Sanchez adakan lawatan negara

MADRID, 24 MAC - Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez telah menerima jemputan daripada Presiden China, Xi Jinping untuk membuat lawatan negara ke Beijing ketika...
- Advertisment -