Saturday, April 20, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Kumpulan bersenjata Myanmar rampas lintasan sempadan

  BANGKOK, 26 NOV – Sebuah kumpulan bersenjata etnik minoriti di Myanmar telah merampas kawalan junta pemerintah negara itu bagi menyeberangi sempadan yang menguntungkan ke China, kata media tempatan dan sumber keselamatan hari ini.

  Pertempuran telah berlaku di seluruh negeri Shan utara Myanmar, berhampiran dengan sempadan China, selepas pakatan bersenjata tiga kumpulan etnik minoriti melancarkan serangan terhadap tentera pada Oktober.

  Kumpulan itu telah merampas berpuluh-puluh jawatan tentera dan sebuah bandar penting untuk perdagangan dengan China, menyekat laluan perdagangan bagi junta yang kekurangan dana.

  Serangan oleh Tentera Perikatan Demokratik Kebangsaan Myanmar (MNDAA) adalah salah satu daripada tiga kumpulan bersekutu yang menawan pintu sempadan Kyin San Kyawt, kata sebuah media tempatan yang bergabung dengan kumpulan itu.

  “MNDAA juga melaporkan mereka merampas satu lagi pintu perdagangan sempadan, yang dipanggil Kyin San Kyawt, di kawasan Mongko, daerah Muse pagi ini,” lapor berita Kokang hari ini

  Gambar Freepik

  Ia menambah bahawa perikatan itu, termasuk Tentera Arakan (AA) dan Tentera Pembebasan Kebangsaan Ta’ang (TNLA) telah mengambil kedudukan lain di zon perdagangan sempadan selepas serangan bermula pada Jumaat.

  MNDAA telah menaikkan benderanya di zon perdagangan sempadan di Kyin San Kyawt, sumber keselamatan memberitahu AFP.

  Sempadan itu dibuka semula pada 2022 selepas wabak itu dan merupakan titik perdagangan utama di sepanjang sempadan Myanmar-China.

  Awal minggu ini, jurucakap junta, Zaw Min Tun, memberitahu media kerajaan bahawa kira-kira 120 trak, yang diletakkan berhampiran persimpangan sempadan, telah terbakar dan menyalahkan kumpulan bersenjata.

  Peningkatan dalam pertempuran telah menjejaskan ekonomi Myanmar yang sudah bergelut, merosakkan perdagangan rentas sempadan yang penting dan menafikan cukai dan pertukaran asing yang sangat diperlukan oleh tentera. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...