Lahir kecintaan terhadap ummah

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 JUN – Dalam usaha menanam dan menerapkan nilai kepimpinan yang cemerlang dalam diri pelajar, Fakulti Ekonomi dan Kewangan Islam (FEKIm), Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA), kembali lagi mengadakan projek kepimpinan tahunannya iaitu Program Tunas Harapan ke-5 (PTH-5) setelah lama ditiadakan akibat penularan wabak COVID-19.

Program yang melibatkan 44 orang pelajar Tahun 2 FEKIm UNISSA yang dipimpin oleh Persatuan Pelajar Kewangan dan Ekonomi Islam (iFESS) telah diadakan di Pusat Al-Islah, Biro Kawalan Narkotik, Jalan Kerakas Payau, Kampung Kupang, di Daerah Tutong, baru-baru ini.

Dengan bertemakan Hubbatul Ummah yang bererti ‘Kecintaan Kepada Ummah’, program berkenaan diharap dapat melahirkan pemimpin-pemimpin yang mencetuskan kesatuan ummah menerusi nilai mahabbah yang tinggi tanpa menyisihkan mana-mana kumpulan atau individu daripada kalangan masyarakat.

Antara objektif program adalah untuk melahirkan mahasiswa dan mahasiswi FEKIm UNISSA sebagai tunas belia yang bertanggungjawab dan berkebolehan memimpin pada masa hadapan berlandaskan etika Islam.

Selain itu, ia menghubungkan pelajar dengan masyarakat setempat dan membentuk sebuah komuniti yang berintegriti, memupuk sikap pemedulian dan prihatin terhadap masyarakat sekeliling tanpa mengira status atau keadaan individu.

Seramai 36 orang penghuni Pusat Al-Islah telah menyertai program tersebut dan penyampaian hadiah kepada pemenang bagi kumpulan terbaik telah disampaikan oleh Penolong Kanan Profesor FEKIm, Dr Hakimah binti Yaacob selaku pegawai pengiring.

Turut hadir mengambil bahagian dalam PTH-5 ialah pensyarah dan kakitangan FEKIm, UNISSA.

Acara penutup diserikan dengan ceramah motivasi bertajuk ‘Merapatkan Saf’ yang disampaikan oleh Kaunselor Adjung UNISSA, Haji Ali Yusri bin Haji Ghafor diikuti dengan tayangan video aktiviti PTH-5 dan seterusnya pertukaran cenderahati antara pihak UNISSA dan Pusat Al-Islah.

Dr Hakimah menyampaikan hadiah kepada salah seorang pemenang PTH-5 yang diadakan di Pusat Al-Islah, Biro Kawalan Narkotik, Jalan Kerakas Payau Kampung Kupang, di Daerah Tutong, baru-baru ini. – Gambar serahan UNISSA Gambar serahan UNISSA