Monday, April 22, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Laos-Thailand tingkat kerjasama keselamatan sempadan

  VIENTIANE, 21 FEB – Pasukan keselamatan Laos dan Thailand akan meningkatkan kerjasama dalam keselamatan sempadan, dengan tujuan untuk mengurangkan aktiviti jenayah di sepanjang sempadan perkongsian kedua-dua buah negara.

  Satu mesyuarat kerjasama jawatankuasa kecil untuk mengekalkan keamanan dan ketenteraman di sepanjang sempadan Laos-Thai telah diadakan di wilayah Luang Prabang utara Laos pada 13 hingga 16 Februari, lapor televisyen tentera Laos, kelmarin.

  Para perwakilan yang menghadiri mesyuarat itu menyemak hasil kerjasama dalam operasi menjaga keamanan sempadan dan hubungan kerjasama am antara Laos dan Thailand.

  Pasukan keselamatan Laos dan Thailand gembira hubungan dan kerjasama di antara kedua-dua buah negara telah berkembang berdasarkan kesaksamaan dan faedah bersama, membolehkan kedua-dua pihak menyelesaikan pelbagai masalah dan meningkatkan kestabilan di kawasan sempadan, kata laporan itu.

  Kedua-dua pihak bersetuju untuk mengukuhkan lagi kerjasama jiran mereka, berkongsi lebih banyak maklumat, dan mengambil langkah-langkah yang perlu selaras dengan undang-undang setiap negara.

  Mereka juga bersetuju untuk mengukuhkan penguatkuasaan undang-undang di kawasan sempadan untuk mencegah pendatang haram dan memerangi pemerdagangan manusia, pengedaran dan penyeludupan dadah.

  Kedua-dua pihak juga bersetuju untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan untuk mendidik orang ramai yang tinggal di kawasan sempadan tentang undang-undang mengenai merentasi sempadan dan aktiviti terlarang, menurut laporan itu. – Xinhua

  Gambar bertarikh 28 Januari 2024 ini menunjukkan bot pelancong berlayar di sungai Mekong di Luang Prabang. Di wilayah tersebut Laos-Thai telah mengadakan mesyuarat bagi meningkatkan kerjasama dalam keselamatan sempadan. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...