Tuesday, April 23, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Kapal tangki kimia guna layar aluminium gergasi

  ROTTERDAM, 21 FEB – Kapal tangki kimia pertama di dunia yang dipasang dengan ‘layar’ aluminium tegar gergasi telah berlepas dari Rotterdam dengan pemiliknya berharap merancang laluan untuk mengurangkan jejak karbon industri perkapalan yang besar.

  MT Chemical Challenger, kapal pengangkut bahan kimia seberat 16,000 tan berlayar dari Antwerp ke Istanbul pada Jumaat dan akan menjalani ujian laut di sepanjang perjalanan.

  Dibina di Jepun dan dilengkapi dengan empat layar gergasi setinggi 16 meter yang serupa dengan sayap pesawat, pemilik kapal tangki berharap dapat mengurangkan penggunaan bahan api sebanyak 10 hingga 20 peratus kerana layar tersebut akan membolehkan kapten kapal mengurangkan kuasa enjin.

  “Sebagai seorang pelaut, saya telah lama berfikir bagaimana kita boleh menjadikan industri kita lebih mampan,” kata Niels Grotz, ketua eksekutif Chemship, yang mengendalikan armada kapal tangki kimia terutamanya antara pelabuhan Amerika Syarikat (AS) di Teluk Mexico dan Mediterranean timur.

  “Hari ini kami melancarkan kapal tangki kimia berasaskan angin pertama kami, yang diharap akan menjadi contoh kepada seluruh dunia,” kata Grotz kepada AFP pada majlis pelancaran kapal itu.

  Perkapalan global yang membakar diesel dan bahan api bunker lain menyumbang sekitar 2 peratus daripada pelepasan karbon dunia pada 2022, kata Agensi Tenaga Antarabangsa.

  Garis panduan baharu oleh Pertubuhan Maritim Antarabangsa berkata pelepasan karbon industri perkapalan perlu dikurangkan sekurang-kurangnya 40 peratus menjelang 2030 dan turun kepada sifar menjelang sekitar 2050 jika Perjanjian Iklim Paris ingin dicapai.

  “Penghantaran sentiasa sangat kompetitif dan ia akan menjadi sukar untuk mencapai sasaran ini,” ujar Grotz, sambil menambah bahawa syarikat itu tidak mungkin ‘menghasilkan keuntungan’ daripada projek terbaharunya. – AFP

  Kapal MT Chemical Challenger yang dilengkapi dengan layar di Rotterdam. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...