Friday, June 21, 2024
23.2 C
Brunei

  -

  Laporan Bank Dunia serlahkan peluang digital, cabaran perniagaan Afrika

  KIGALI, 19 MEI – Perbadanan Kewangan Antarabangsa (IFC) Bank Dunia melancarkan laporan pada Jumaat di Forum Ketua Pegawai Eksekutif Afrika ke-11 di ibu negara Rwanda, Kigali, yang menonjolkan peluang digital untuk perniagaan Afrika.

  Laporan itu mendedahkan perbezaan ketara dalam penggunaan digital di seluruh Afrika, dipengaruhi oleh saiz firma dan status ekonomi.

  Di negara berpendapatan sederhana seperti Ghana, Kenya dan Senegal, 57 peratus firma yang mempunyai lima atau lebih pekerja menggunakan komputer dan internet, berbanding 44 peratus di negara berpendapatan rendah seperti Burkina Faso, Ethiopia dan Malawi.

  Firma yang lebih besar lebih cenderung untuk menerima teknologi digital, manakala perniagaan yang lebih kecil dan tidak formal, terutamanya di kawasan berpendapatan rendah, menghadapi halangan disebabkan akses terhad kepada alatan dan infrastruktur digital, menurut laporan itu.

  Telefon mudah alih dan pembayaran digital adalah pintu masuk utama, dengan 86 peratus firma menggunakan telefon mudah alih dan 61 peratus mengguna pakai sistem pembayaran digital.

  Walaupun terdapat prospek yang berpotensi, laporan itu mengenal pasti beberapa halangan kepada pendigitalan penuh, termasuk infrastruktur digital dan elektrik yang tidak mencukupi, kos teknologi tinggi, tahap modal insan yang rendah dan akses terhad kepada kewangan.

  Peralatan dan perisian digital juga lebih mahal di Afrika berbanding kawasan lain, seterusnya menghalang penggunaan digital.

  Laporan itu menyeru peningkatan pelaburan sektor swasta untuk mempromosikan infrastruktur digital, menyokong pemula teknologi dan menambah baik akses kepada kewangan.

  Pembaharuan kawal selia dan pelaburan dalam infrastruktur digital, terutamanya dengan kabel dasar selam yang baharu, boleh mengurangkan kos internet dan meningkatkan ketersambungan.

  Ia juga menekankan keperluan dasar untuk mengurangkan tarif ke atas barangan digital dan menggalakkan integrasi pasaran. – Xinhua

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...