Friday, June 21, 2024
24.9 C
Brunei

  -

  Elon Musk di Bali lancar internet satelit Starlink

  DENPASAR, 19 MEI – Elon Musk tiba di pulau peranginan Bali di Indonesia hari ini untuk melancarkan perkhidmatan internet satelit Starlink di negara kepulauan terbesar di dunia itu.

  Ketua bilionair Tesla dan SpaceX dan pemilik platform sosial X tiba dengan jet peribadi di ‘pulau dewa-dewa’ yang indah, yang terkenal dengan pantai tropika, sawah padi teres, kuil mistik dan persembahan rohani yang berwarna-warni.

  Musk dijadualkan melancarkan perkhidmatan itu bersama Presiden Indonesia Joko Widodo dalam satu majlis lewat hari ini di sebuah klinik kesihatan awam di Denpasar, ibu kota wilayah Bali.

  Musk juga akan menandatangani perjanjian untuk meningkatkan kesalinghubungan dalam sektor kesihatan dan pendidikan negara, kata Menteri Penyelaras Maritim dan Pelaburan Indonesia, Luhut Binsar Pandjaitan, yang mengalu-alukan Musk di lapangan terbang.

  Pandjaitan, sekutu rapat Widodo, tidak memberikan butiran lanjut mengenai perjanjian antara kerajaan Indonesia dan SpaceX milik Musk, syarikat aeroangkasa yang mengendalikan perkhidmatan Starlink.

  Beliau berkata pelancaran perkhidmatan itu di klinik kesihatan sejajar dengan misi Starlink yang lebih luas untuk menyediakan akses mampu milik kepada perkhidmatan internet berkelajuan tinggi, khususnya di kawasan yang kurang mendapat perkhidmatan dan terpencil.

  “Wilayah terpencil kita memerlukan Starlink untuk mengembangkan perkhidmatan internet berkelajuan tinggi, terutamanya untuk membantu masalah dalam sektor kesihatan, pendidikan dan maritim,” kata Pandjaitan kepada pemberita menjelang majlis itu di Denpasar.

  Menteri Komunikasi dan Informatik, Budi Arie Setiadi berkata sebelum ini bahawa internet tempatan tidak dapat sampai ke pulau luar kerana mereka mempunyai liputan terhad. Satelit Starlink akan membantu mereka menyampaikan kelajuan internet yang lebih pantas dengan liputan seluruh negara. – AP

  Elon Musk bercakap di Persidangan dan Pameran SATELLITE di Washington pada Mac 2020. Musk tiba di Bali, Indonesia pada 19 Mei untuk melancarkan perkhidmatan internet satelit Starlink. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...