Tuesday, August 9, 2022
24.4 C
Brunei

Lawatan tinjau kemudahan UNISSA, IBTE

-

Oleh Sim Y.H.
Gambar serahan Kementerian Pendidikan

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 JAN – Sempena pembukaan semula kampus institusi-institusi pengajian tinggi dan pendidikan teknikal di bawah kawalan Kementerian Pendidikan, Menteri Pendidikan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Hamzah bin Haji Sulaiman berserta rombongan telah membuat lawatan kerja ke Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA), Institut Pendidikan Teknikal Brunei (IBTE) Kampus Bisnes, dan IBTE Kampus Mekanikal, hari ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Pendidikan, di sini, lawatan kerja itu bertujuan untuk meninjau lebih dekat kemasukan pelajar-pelajar ke institusi-institusi pengajian pada hari pembukaan semula kampus-kampus, khususnya semasa Fasa Awal Endemik COVID-19.

Lawatan juga bertujuan untuk melihat secara langsung dan lebih dekat lagi kemudahan-kemudahan di institusi-institusi pengajian yang disediakan untuk pengawalan COVID-19 seperti ruang ujian saringan pantas antigen (ART), bilik pengasingan diri di dalam bilik kuliah serta menyaksikan pelaksanaan pembelajaran dan pengajaran secara hibrid di kampus dan juga latihan praktikal di makmal dan bengkel yang dijalankan dengan garis panduan serta prosedur operasi standard (SOP) yang telah sediakan oleh pihak institusi.

Turut sama menyertai rombongan lawatan tersebut ialah Timbalan Setiausaha Tetap (Pengajian Tinggi), Dr Chin Wei Keh dan pegawai-pegawai dari Kementerian Pendidikan.

Lawatan kerja bermula di UNISSA di mana ketibaan Yang Berhormat Dato dialu-alukan oleh Rektor UNISSA, Dr Haji Norarfan bin Haji Zainal dan pegawai-pegawai dari universiti berkenaan.

Yang Berhormat Menteri Pendidikan menyaksikan lebih dekat mengenai latihan praktikal pelajar di IBTE Kampus Mekanikal.
Yang Berhormat Menteri Pendidikan menyaksikan pelaksanaan pembelajaran dan pengajaran secara hibrid di kampus UNISSA.

Di antara kemudahan-kemudahan yang dilawati oleh Yang Berhormat Menteri Pendidikan ialah bilik-bilik kuliah, bilik latihan, makmal komputer, bilik pengasingan diri, tempat pengambilan ART.

Seterusnya, Yang Berhormat Dato juga dibawa melihat lebih dekat pengajaran dan pembelajaran secara fizikal yang dijalankan di kampus UNISSA dan berpeluang untuk berinteraksi bersama mahasiswa dan mahasiswi universiti berkenaan dan memberikan kata-kata semangat kepada mereka.

Rombongan meneruskan lawatan kerja ke IBTE Kampus Bisnes di mana Yang Berhormat Menteri Pendidikan dialu-alukan oleh Pengarah Pendidikan Teknik dan Ketua Pegawai Eksekutif, IBTE, Dr Haji Mohd Zamri bin Haji Sabli.

Semasa lawatan, Yang Berhormat Dato telah dibawa menyaksikan kemudahan-kemudahan bagi pengawalan COVID-19 yang terdapat di IBTE Kampus Bisnes seperti ruang ujian saringan ART dan bilik pengasingan diri.

Antara kemudahan-kemudahan lain yang turut dilawat oleh Yang Berhormat Menteri Pendidikan ialah bilik-bilik kelas, dewan kuliah, perpustakaan dan surau.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Hamzah juga berpeluang melihat secara lebih dekat pengajaran dan pembelajaran secara fizikal yang dijalankan dan berkesempatan untuk beramah mesra dengan para pelajar.

Rombongan kemudian mengadakan lawatan ke IBTE Kampus Mekanikal di mana ketibaan mereka dialu-alukan oleh Dr Haji Mohd Zamri.

Di antara kemudahan-kemudahan di kampus yang dilawat adalah dewan serbaguna yang digunakan sebagai tempat ujian saringan ART, bilik pengasingan diri, bilik-bilik kuliah, bengkel dan makmal latihan.

Turut menjadi tumpuan semasa lawatan ialah latihan praktikal yang dijalankan di bengkel latihan di mana Yang Berhormat Dato menyaksikan lebih dekat mengenai latihan praktikal para pelajar. Yang Berhormat Dato juga berkesempatan memberikan kata-kata motivasi kepada pelajar-pelajar yang akan menjalani penempatan latihan industri.

Yang Berhormat Dato sete-rusnya dibawa melawat ke pejabat tenaga pengajar di mana Yang Berhormat dapat melihat lebih dekat pembelajaran secara dalam talian sedang dijalankan.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -