Saturday, February 24, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  Lebih 100 pelarian Rohingya tiba di Indonesia

  SABANG, 3 DIS – Lebih 100 orang pelarian Rohingya, termasuk wanita dan kanak-kanak, tiba di wilayah barat Indonesia kelmarin, kata pegawai, tetapi penduduk tempatan mengancam untuk menolak mereka kembali ke laut.

  Ratusan pelarian Rohingya yang kebanyakannya beragama Islam dari Myanmar terperangkap di atas dua lagi kapal yang tidak rosak teruk dan hanyut di Laut Andaman, menurut Agensi Pelarian Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNHCR).

  Ketibaan yang terbaharu itu berlaku selepas lebih 1,000 pelarian Rohingya mendarat di Aceh bulan lalu, gelombang terbesar Rohingya mendarat di Indonesia sejak 2015.

  Rohingya dianiaya dengan teruk di Myanmar dan ribuan mempertaruhkan nyawa mereka setiap tahun dalam perjalanan laut yang panjang dan mahal, selalunya menaiki bot yang rapuh, belayar dari Bangladesh untuk cuba sampai ke Malaysia atau Indonesia.

  Seorang warga Rohingya berusia 19 tahun yang memberikan namanya sebagai Deluarsah berkata kumpulan itu meninggalkan Bangladesh pada awal November dan menghabiskan lebih 20 hari di laut dalam keadaan berbahaya.

  “Kami datang ke sini dengan satu-satunya perahu. Lautan sangat berbahaya,” kata Deluarsah sambil menambah bahawa dia gembira kerana telah mendarat di Indonesia.

  UNHCR menggesa negara-negara di sekitar Laut Andaman untuk mengerahkan sepenuhnya kapasiti pencarian dan penyelamatan untuk mencari dua lagi bot lain yang dikatakan mengalami kegagalan enjin dan hanyut tanpa tujuan.

  “UNHCR bimbang makanan dan air mungkin habis dan terdapat risiko besar kematian dalam beberapa hari akan datang jika orang ramai tidak diselamatkan dan diturunkan ke tempat yang selamat,” katanya dalam satu kenyataan. – AFP

  Pelarian Rohingya berkumpul di dalam khemah di pantai di pulau Sabang, wilayah Aceh Indonesia pada 3 Disember. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...