Thursday, April 18, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  Lebih 40% pengeluar Korea memerlukan pekerja asing

  SEOUL, 23 OKT – Lebih empat daripada 10 pemilik perniagaan pembuatan di Korea berkata mereka akan memerlukan lebih ramai pekerja asing tahun depan, tetapi menyebut halangan bahasa dan proses pengambilan pekerja yang sukar sebagai kebimbangan utama, satu tinjauan mendapati kelmarin.

  Tinjauan itu dijalankan oleh Persekutuan Perusahaan Korea, salah satu lobi perniagaan utama di sini, dengan sejumlah 615 perniagaan kecil dan sederhana dengan kurang daripada 300 pekerja, pada Ogos dan September.

  Daripada jumlah itu, 36.9 peratus bertindak balas memihak kepada memperluaskan kuota visa E-9 – kini pada 120,000 – untuk mengambil lebih ramai pekerja asing tahun depan, manakala 58.7 peratus berkata tahap tahun ini harus dikekalkan. Hanya 4.4 peratus menyokong pengurangan.

  Merentasi industri, sektor pembuatan menunjukkan sokongan tertinggi untuk menambah kuota, iaitu 42.5 peratus, diikuti 21 peratus dalam sektor perkhidmatan dan 17.2 peratus dalam sektor pembinaan. Antara ‘industri akar’ – bidang perindustrian yang berkaitan dengan infrastruktur pembuatan seperti tuangan dan pengacuan – kadar kelulusan ialah 50.3 peratus.

  Sektor pembuatan menyumbang sebahagian besar daripada 120,000 visa E-9 yang dikeluarkan tahun ini dengan kira-kira 75,000. Hanya 3,000 dan 1,000 diperuntukkan untuk sektor pembinaan dan perkhidmatan, masing-masing.

  Responden yang meminta peningkatan kuota memberikan sasaran purata kira-kira 151,000, walaupun kuota semasa sudah meningkat ketara daripada 69,000 pada 2022.

  Selain berkemungkinan besar menyokong peningkatan, perniagaan dalam industri akar juga meminta kuota baharu yang lebih tinggi, pada purata 162,000 visa.

  Menurut kaji selidik itu, 92.7 peratus daripada jumlah responden berkata mereka mengambil pekerja asing kerana kesukaran merekrut warga Korea. Hanya 2.9 peratus menyebut kos yang lebih rendah dan hanya 1.6 peratus menyebut kadar pusing ganti yang rendah.

  Kos buruh yang rendah mungkin tidak lagi menjadi motivasi utama dalam mengambil pekerja asing. Maklum balas menunjukkan kos buruh untuk pekerja asing, yang merangkumi perbelanjaan untuk gaji, penginapan dan pembayaran keselamatan sosial, adalah lebih tinggi daripada pekerja Korea. – ANN/The Korea Herald

  Pekerja asing dari Myanmar memasuki Korea melalui Lapangan Terbang Incheon pada 20 Jun lalu. – ANN/The Korea Herald
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Ular punca perkhidmatan kereta api Jepun tergendala

  TOKYO, 17 APRIL – Walaupun kelewatan kecil dalam kereta api peluru yang sangat dibanggakan di Jepun adalah jarang berlaku, dan yang lebih luar biasa...