Tuesday, April 16, 2024
23.1 C
Brunei

  -

  Pertikaian tanah Rempang beri perhatian baharu

  REMPANG, 23 OKT – Selama lebih sebulan, suri rumah yang penuh semangat telah membentuk sekatan jalan raya untuk menapis kenderaan asing dan orang yang tidak dikenali memasuki perkampungan nelayan Pasir Merah di Pulau Rempang Indonesia, hanya sejam dengan feri dari Singapura.

  “Siapa awak? Kemana awak ingin pergi? Awak nak jumpa siapa?” mereka bergilir-gilir bertanya, sambil mereka memeriksa but kereta dan meneliti kad pengenalan.

  “Wartawan sebenar, bukan pengintip,” salah seorang daripada mereka menjerit kepada lebih daripada sedozen wanita pertengahan umur yang memakai tudung muslimah dan pendandan rumah yang pudar, yang sedang berehat di tempat perlindungan kayu, sambil dia memberi anggukan kepada wartawan ini.

  “Orang Melayu,” tambahnya. Seorang Melayu pula menjamin lebih kepercayaan.

  Wanita itu berkata mereka berada dalam keadaan berjaga-jaga selepas pertempuran ganas antara penduduk dari kampung Melayu sekitar dan pihak berkuasa tempatan selama dua hari pada September.

  Malah polis dan tentera turut digerakkan selepas penduduk kampung diarah keluar pada 28 September untuk memberi laluan kepada projek pelaburan berbilion dolar yang dibiayai China.

  “Tanpa notis awal, mereka tiba-tiba menuntut kami meninggalkan rumah, ladang, mata pencarian dan tanah, dan apa sahaja yang kami dan nenek moyang kami bina selama ratusan tahun. Siapa yang tidak terkejut dan tertekan?” pemilik gerai makan, Siti Hawa, 70, memberitahu The Straits Times.

  Pegawai dengan beg beras mengetuk pintu mereka, katanya. “Adakah mereka benar-benar fikir mereka boleh membeli kita dengan beras? Kami memulangkan semuanya. Tetapi sekarang, kami takut mereka akan mengusir kami secara paksa, jadi kami berkawal di sini setiap hari.”

  Projek bernilai AS$11.5 bilion (S$15.8 bilion), yang dikenali sebagai Rempang Eco-City, telah ditandatangani oleh Presiden Joko Widodo ketika beliau bertemu Presiden China Xi Jinping di Beijing pada akhir Julai.

  Projek itu telah ditetapkan sebagai ‘Projek Strategik Negara’, yang bermaksud ia terletak terus di bawah bidang kuasa Presiden dan sangat penting secara nasional sehingga pihak berkuasa boleh merampas tanah untuk pembangunannya. – ANN/The Straits Times

  Wanita berjaga-jaga di kawasan kejiranan mereka untuk menghalang orang luar daripada memasuki kampung mereka di Pasir Merah. – ANN/The Straits Times
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  New Zealand, Singapura komited eratkan hubungan

  WELLINGTON, 15 APRIL - New Zealand dan Singapura komited untuk mengukuhkan kerjasama dalam fasa hubungan mereka seterusnya. Perdana Menteri New Zealand, Christopher Luxon membuat kenyataan...