Monday, March 4, 2024
25.1 C
Brunei

  -

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV – Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam terowong gunung yang runtuh di utara negara itu selama lebih dua minggu.

  Kirti Panwar, jurucakap kerajaan negeri, berkata sedozen lelaki bergilir-gilir menggali ke dalam serpihan dengan alat penggerudian pegang tangan untuk apa yang diharapkan akan menjadi jalan terakhir. Mereka telah menggali hampir 1 meter (3.2 kaki) dan mempunyai sehingga 11 meter lagi (36 kaki) untuk digali, katanya.

  Pasukan penyelamat juga telah mula mencipta saluran menegak dengan mesin penggerudian yang baru diganti, kata pegawai. Mereka menggerudi secara mendatar selama seminggu tetapi kawasan pergunungan terbukti terlalu banyak untuk mesin itu, yang rosak berulang kali sebelum ia rosak tidak dapat diperbaiki pada hari Jumaat, kata pegawai.

  Kerja-kerja yang dilakukan sekarang direka untuk mewujudkan laluan untuk memindahkan pekerja yang terperangkap. Pasukan penyelamat telah memasukkan paip ke dalam kawasan yang digali dan dikimpal bersama supaya mangsa boleh dibawa keluar menggunakan pengusung beroda.

  Pasukan penyelamat bekerja semalaman untuk mengeluarkan bahagian mesin penggerudian yang rosak yang tersangkut di dalam paip supaya penggalian manual boleh dimulakan, kata Devendra Patwal, seorang pegawai pengurusan bencana di tapak itu.

  Mangsa telah terperangkap sejak 12 November apabila tanah runtuh di negeri Uttarakhand menyebabkan sebahagian daripada terowong sepanjang 4.5 kilometer (2.8 batu) yang mereka sedang bina runtuh kira-kira 200 meter (650 kaki) dari pintu masuk.

  Apa yang bermula sebagai misi menyelamat yang dijangka mengambil masa beberapa hari telah bertukar menjadi beberapa minggu, dan para pegawai teragak-agak untuk memberikan garis masa bila ia mungkin selesai.

  Penggalian menegak, yang bermula hari Ahad, memerlukan pasukan penyelamat untuk menggali kira-kira 106 meter (347 kaki) tanah dan serpihan. Panjangnya hampir dua kali ganda daripada kira-kira 60 meter (196 kaki) yang mereka perlukan untuk menggali secara mendatar dari hadapan.

  Mereka juga boleh menghadapi risiko atau masalah yang sama yang mereka hadapi sebelum ini yang merosakkan mesin penggerudian pertama yang cuba memotong batu. Getaran intensiti tinggi daripada penggerudian juga boleh menyebabkan lebih banyak serpihan jatuh. – AP

  Anggota tentera India bersiap sedia untuk mengerahkan sebuah jengkaut kecil di tapak terowong jalan yang sedang dalam pembinaan yang telah runtuh di Silkyara di negeri Uttarakhand di utara India, India, Ahad, pada 26 November 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...