Friday, April 19, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  LeBron jaring mata ke-39,000 semasa kemenangan Lakers 131-99 lawan Utah

  LOS ANGELES, 22 NOV – LeBron James menjaringkan mata ke-39,000 dalam kerjayanya semasa memperoleh 17 mata, sembilan bantuan dan tujuh rebound menentang Utah, dan Los Angeles Lakers melengkapkan rekod tanpa kalah menerusi permainan kumpulan dalam Kejohanan Dalam Musim NBA dengan kemenangan 131-99 ke atas Utah Jazz pada semalam.

  Anthony Davis memperoleh 26 mata dan 16 lantunan untuk Lakers, yang berkemungkinan menjadi tuan rumah perlawanan suku akhir awal bulan depan untuk memulakan peringkat kalah mati kejohanan dalam musim pertama liga. Los Angeles menewaskan Phoenix, Memphis, Portland dan Utah dengan gabungan 74 mata.

  Sudah menjadi penjaring terbanyak dalam sejarah NBA selepas melepasi Kareem Abdul-Jabbar (38,387 mata) musim lalu, James yang berusia 38 tahun menjadi pemain pertama dalam sejarah liga yang mendahului 39,000 mata pada awal suku pertama.

  “Saya mendapat ucapan tahniah oleh rakan sepasukan dan jurulatih, (tetapi) saya tidak mempunyai peluang untuk benar-benar memahami maksudnya,” kata James. “Terdapat begitu ramai pemain hebat yang menjumpai liga ini sejak awal, dan begitu ramai penjaring yang hebat. Untuk dapat mencapai sesuatu yang pertama, saya fikir ia sentiasa bagus. Ia adalah saat yang liar, itu pasti.”

  Beliau mempunyai purata 26.4 mata setiap perlawanan, setakat ini pengeluaran terbanyak daripada mana-mana pemain dalam sejarah NBA yang berjaya mencapai musim ke-21.

  D’Angelo Russell menambah 20 mata dan lapan bantuan untuk Lakers, yang meningkat sebanyak 30 mata pada suku ketiga dan menyingkirkan dua bintang mereka untuk selama-lamanya sebelum perlawanan keempat bermula. James bermain hanya 24 minit, manakala Davis menguasai 29 minitnya, memperoleh 11 daripada 14 dan juga menambah empat bantuan.

  Austin Reaves menjaringkan 19 mata dan Christian Wood mempunyai 16 mata tertinggi musim manakala Los Angeles meningkat kepada 7-1 di laman sendiri musim ini dan Utah jatuh kepada 1-6.

  John Collins menjaringkan 15 mata dan Omer Yurtseven mencatatkan 18 mata tertinggi musim untuk Jazz bersaiz kecil, yang jatuh kepada 2-2 dalam perlawanan kejohanan dengan kekalahan ketujuh mereka dalam sembilan perlawanan secara keseluruhan. – AFP

  James menjadi pemain pertama dalam sejarah NBA yang melepasi 39,000 mata kerjaya. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...