Wednesday, April 17, 2024
31 C
Brunei

  -

  Letupan gas di Kenya, 3 maut, lebih 270 cedera

  NAIROBI, 2 FEB – Sebuah kenderaan yang sarat dengan gas meletup dan mencetuskan api yang membakar rumah dan gudang di ibu negara Kenya, hari ini membunuh sekurang-kurangnya tiga orang dan mencederakan lebih 270, dengan jumlah kematian dijangka meningkat.

  Ramai penduduk berkemungkinan berada di dalam rumah mereka apabila kebakaran mencapai rumah mereka pada lewat malam di kawasan Mradi di kejiranan Nairobi di Embakasi, kata jurucakap kerajaan, Isaac Mwaura.

  Letupan trak itu mencetuskan api besar, dan sebuah silinder gas terbang menyalakan api yang membakar Oriental Godown, sebuah gudang yang berurusan dengan pakaian dan tekstil, kata Mwaura. Beberapa kenderaan dan perniagaan lain rosak akibat kebakaran yang bermula sekitar jam 11:30 malam kelmarin.

  Di tempat kejadian selepas subuh, beberapa rumah dan kedai hangus terbakar. Kulit luar kenderaan yang dipercayai memulakan letupan terbaring di sisi. Bumbung bangunan kediaman empat tingkat kira-kira 200 meter (hala) dari lokasi letupan itu pecah dihempap ​​tong gas yang terbang. Wayar elektrik tersebardi atas tanah. Tiada apa-apa yang tinggal di gudang yang hangus itu kecuali kulit luar beberapa trak.

  Alfred Juma, seorang ahli politik yang bercita-cita tinggi, berkata dia mendengar bunyi kuat dari silinder gas di sebuah gudang di sebelah rumahnya. “Saya mula membangunkan jiran meminta mereka meninggakan tempat itu,” kata Juma.

  Katanya, dia memberikan amaran kepada sebuah kereta hitam supaya tidak memandu melalui kawasan itu, tetapi pemandu itu berkeras dan kenderaannya terhenti kerana asap. “Dia cuba menghidupkan kereta tiga kali dan ketika itulah berlaku letupan dan api merebak ke (gudang) menyebabkan letupan lain.” – AP

  Polis berjalan berhampiran depoh gas selepas kebakaran yang disebabkan oleh letupan di sebuah bangunan perindustrian di Nairobi, Kenya pada 2 Februari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pemimpin China, Jerman bincang krisis Ukraine

  BEIJING, 17 APRIL - Presiden China, Xi Jinping bertemu dengan Canselor Jerman, Olaf Scholz di Wisma Tetamu Diaoyutai Beijing, kelmarin. Pemimpin kedua-dua negara bertukar-tukar pandangan...