Thursday, April 18, 2024
34.4 C
Brunei

  -

  Letupan hospital di Gaza ragut ratusan nyawa

  MOSCOW, 18 OKT – Rusia hari ini berkata letupan di perkarangan hospital Semenanjung Gaza yang dikatakan oleh pegawai kesihatan membunuh ratusan orang adalah ‘jenayah’ dan ‘tindakan tidak berperikemanusiaan’.

  Israel dan pejuang Palestin saling menuduh atas letupan itu, yang telah mencetuskan kecaman global dan protes di beberapa buah negara Islam.

  “Mengenai penilaian kami, kami pasti menganggap tindakan sedemikian sebagai jenayah, sebagai tindakan tidak berperikemanusiaan,” kata jurucakap kementerian luar negara, Maria Zakharova, tanpa menyatakan siapa yang perlu bertanggungjawab.

  Dia berkata bahawa Rusia telah mengikuti kenyataan rasmi dari Israel, yang menafikan keterlibatan mereka dan ia kini perlu memberikan bukti.

  “Jika ada niat serius untuk membuktikan bahawa mereka tidak terlibat dan tidak bersalah, maka ia bukan sahaja perlu mengulas di media dan di rangkaian sosial, tetapi untuk memberikan fakta,” katanya.

  “Sila berikan imej satelit dan alangkah baiknya jika rakan kongsi Amerika juga melakukannya, yang menunjukkan geografi penerbangan, dengan semua butiran yang tersedia pada masa itu,” tambahnya.

  Tentera Israel berkata hari ini mereka mempunyai bukti yang menunjukkan bahawa pemberontak bertanggungjawab atas letupan di hospital dan berkata semakan membuktikan orang lain yang bersalah. – AFP

  Seorang lelaki Palestin membawa seorang wanita tua melepasi lokasi letupan maut di hospital al-Ahli, di Kota Gaza pada 18 Oktober. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...