Saturday, April 20, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Lif menjunam bunuh 11 pekerja, cederakan 75

  JOHANNESBURG, 29 NOV – Sebuah lif tiba-tiba jatuh kira-kira 200 meter (656 kaki) ketika membawa pekerja ke permukaan di lombong platinum di Afrika Selatan, membunuh 11 dan mencederakan 75, 14 daripadanya kritikal, kata pengendali lombong itu kelmarin.

  Ia berlaku pada petang Isnin pada penghujung syif pekerja di sebuah lombong di bandar utara Rustenburg. Semua pekerja yang cedera dimasukkan ke hospital.

  Pengendali lombong, Ketua Pegawai Eksekutif Impala Platinum Holdings, Nico Muller berkata dalam satu kenyataan bahawa ia adalah “hari paling gelap dalam sejarah Implats.” Beliau berkata siasatan telah dimulakan mengenai punca lif itu terjatuh dan lombong itu telah menggantung semua operasi pada kelmarin.

  Menteri Sumber Mineral dan Tenaga, Gwede Mantashe berkata akan ada siasatan kerajaan terhadap tragedi itu. Beliau telah melawat lombong itu dan diberi taklimat, kata kerajaan.

  Kesemua 86 pekerja terbunuh atau cedera berada di dalam lif, kata jurucakap Implats Johan Theron. Beberapa orang yang cedera mengalami patah tulang yang serius katanya. Theron berkata lif itu jatuh kira-kira 200 meter, walaupun itu adalah anggaran awal. Beliau menyebutnya sebagai kemalangan yang sangat luar biasa.

  Lif besar itu mempunyai tiga tingkat, setiap satu dengan kapasiti untuk memuatkan 35 pekerja, kata Implats. Aci lombong adalah kira-kira 1 kilometer (0.6 batu) dalam.

  Afrika Selatan ialah pengeluar platinum terbesar di dunia. Lombong Impala Rustenburg mempunyai sembilan aci dan merupakan lombong platinum terbesar di dunia mengikut pengeluaran tahun lepas.

  Negara itu mempunyai 49 kematian daripada semua kemalangan perlombongan pada 2022, turun daripada 74 pada tahun sebelumnya. Kematian akibat kemalangan perlombongan Afrika Selatan telah menurun secara berterusan daripada hampir 300 pada tahun 2000, menurut angka kerajaan. – AP

  Sebuah lif tiba-tiba jatuh sekitar 200 meter (656 kaki) ketika membawa pekerja ke permukaan di lombong platinum di Afrika Selatan, membunuh 11 dan mencederakan 75, kata pengendali lombong itu kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...