Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Lima Lelaki terkaya dunia ganda kekayaan sejak 2020

  DAVOS, 16 JAN – Lima lelaki terkaya di dunia telah menggandakan kekayaan mereka sejak 2020, kata badan amal Oxfam kelmarin, menyeru negara-negara untuk menentang pengaruh ultra-kaya ke atas dasar cukai.

  Laporan daripada badan amal itu, yang diterbitkan sebagai hobnob elit global di Forum Ekonomi Dunia di Davos minggu ini, berkata kekayaan mereka meningkat daripada AS$405 bilion pada 2020 kepada AS$869 bilion tahun lepas.

  Namun sejak 2020, hampir lima bilion orang di seluruh dunia telah bertambah miskin, kata Oxfam.

  Jutawan hari ini lebih kaya AS$3.3 trilion berbanding pada tahun 2020, walaupun banyak krisis yang memusnahkan ekonomi dunia sejak dekad ini bermula, termasuk wabak COVID.

  “Kami tidak boleh meneruskan tahap ketidaksetaraan yang melampau ini,” kata Amitabh Behar, pengarah sementara Oxfam International, kepada AFP.

  Beliau berkata ia menunjukkan bahawa “kapitalisme adalah untuk khidmat orang kaya”.

  Dengan kekayaan dalam kalangan orang terkaya di dunia semakin meningkat, beliau meramalkan dalam tempoh sedekad dunia akan menyaksikan ‘trilionair’ pertamanya.

  Laporan tahunan Oxfam mengenai ketidaksetaraan di seluruh dunia secara tradisinya dikeluarkan sejurus sebelum forum Davos dibuka kelmarin di pusat peranginan Alpine Switzerland dengan nama yang sama. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...