Monday, February 26, 2024
30 C
Brunei

  -

  Pelarian parlimen NZ letak jawatan, didakwa mencuri

  WELLINGTON, 16 JAN – Pelarian pertama yang dipilih ke parlimen New Zealand meletak jawatan hari ini atas dakwaan mencuri di sebuah kedai, yang menurutnya berkaitan dengan tekanan dan trauma peribadi.

  Golriz Ghahraman, ahli parlimen untuk Parti Hijau kiri tengah dan jurucakap keadilannya, sedang disiasat oleh polis selepas tiga dakwaan kecurian dari kedai pakaian butik.

  Ahli parlimen itu, bekas peguam hak asasi manusia, berkata tindakannya ‘bukan tingkah laku yang boleh dijelaskan’.

  Ghahraman mengakui dia telah gagal mencapai standard yang diharapkan daripada ahli politik dan memerlukan masa untuk menangani kesihatan mentalnya.

  Tekanan yang berkaitan dengan kerja menyebabkan dia ‘bertindak dengan cara yang benar-benar di luar watak.’

  “Saya tidak cuba memberi alasan untuk tindakan saya, tetapi saya mahu menjelaskannya”, katanya dalam satu kenyataan.

  “Profesional kesihatan mental yang saya temui berkata tingkah laku saya baru-baru ini adalah konsisten dengan peristiwa baru-baru ini yang menimbulkan tindak balas tekanan yang melampau dan berkaitan dengan trauma yang tidak diketahui sebelum ini.

  “Saya telah mengecewakan ramai orang dan saya sangat kesal. Ia bukan tingkah laku yang boleh saya jelaskan kerana ia tidak rasional dalam apa cara sekalipun, dan selepas penilaian perubatan, saya faham saya tidak sihat,” jelasnya. – AFP

  Gambar Freepik

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Feleti Teo dinamakan perdana menteri Tuvalu yang baharu

  MELBOURNE, 26 FEB - Bekas Peguam Negara Tuvalu, Feleti Teo dilantik sebagai perdana menteri negara kecil Pasifik Selatan itu, pada hari ini, selepas pilihan...