Sunday, May 26, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Lima rakyat Palestin terbunuh dalam serbuan Tebing Barat

  TULKAREM, 5 MEI – Tentera Israel berkata tentera membunuh lima pengganas Palestin di dalam sebuah bangunan semasa pengepungan 12 jam di Tebing Barat yang diduduki kelmarin.

  Briged Ezzedine al-Qassam, sayap bersenjata kumpulan pejuang Palestin, Hamas, melaporkan kematian tiga pejuang, termasuk ketua Tulkaremnya Alaa Adib.

  Seorang jurugambar AFP melihat penempatan tentera yang besar di kampung Deir al-Ghusun, berhampiran bandar utara Tulkarem.

  Tentera mengerahkan jentolak untuk meratakan bangunan dan membawa kira-kira satu mayat keluar dari runtuhan, lapor jurugambar itu.

  Tentera Israel “terlibat dalam operasi menentang keganasan selama 12 jam di kawasan Tulkarem,” kata tentera dan perkhidmatan keselamatan Shin Bet dalam satu kenyataan bersama.

  Tentera Israel berkata tentera telah diserang selepas memasuki perkampungan itu untuk meneutralkan sel pengganas dan telah membalas dengan peluru hidup, peluru berpandu yang ditembak di bahu dan senjata lain.

  Dron tentera mencatatkan dua tembakan pada bangunan itu sebelum penyamun bergerak masuk untuk membongkarnya.

  “Konfrontasi berakhir dengan pembunuhan lima pejuang dan rampasan peralatan tentera dan komponen senjata,” kata kenyataan bersama itu.

  Seorang anggota unit antikeganasan polis sempadan Israel cedera dalam operasi itu, tambahnya.

  Tebing Barat yang sudah bergolak telah menyaksikan lonjakan keganasan sejak perang Israel-Hamas meletus pada 7 Oktober. Sekurang-kurangnya 496 rakyat Palestin telah terbunuh di wilayah itu oleh tentera atau peneroka Israel, menurut pengiraan AFP. – AFP

  Tentera Israel menangkap seorang lelaki Palestin semasa operasi ketenteraan di bandar Palestin Deir al-Ghusun, berhampiran bandar Tulkarem Tebing Barat pada 4 Mei. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Tentera Iran keluarkan laporan nahas helikopter Raisi dan delegasinya

  TEHRAN, 24 MEI - Staf Am Angkatan Bersenjata Iran telah mengeluarkan laporan pertama mengenai aspek dan sebab-sebab di sebalik kemalangan helikopter baru-baru ini yang...