Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Mahkamah ambil keterangan plaintif kes diskriminasi kaum oleh polis Jepun

  TOKYO, 15 APRIL – Satu tuntutan sivil yang menuduh polis Jepun melakukan profil perkauman telah dibuka hari ini dengan keterangan emosi daripada plaintif yang mengatakan mereka sentiasa dihalang dan disoal siasat tanpa alasan yang kukuh.

  Kes itu, yang difailkan pada Januari oleh tiga penduduk Jepun dengan keturunan luar negara, termasuk seorang warga Amerika, mendakwa layanan tersebut merupakan diskriminasi dan melanggar hak asasi manusia.

  Jepun tidak mempunyai sebarang undang-undang anti-diskriminasi, mahupun sebarang undang-undang atau garis panduan yang bertujuan untuk mencegah profil perkauman, tetapi kerajaan dan polis menafikan mereka mendiskriminasi dan mengatakan mereka hanya menjalankan tugas mereka. Mereka masih belum menggariskan hujah mereka secara spesifik, yang dijangka akan diberikan dalam sesi mahkamah seterusnya pada Julai. Keputusan dijangka akan dikeluarkan dalam masa lebih kurang setahun.

  “Kami menyampaikan perasaan, pengalaman dan pandangan kami,” kata plaintif Syed Zain, warga Jepun berketurunan Pakistan, kepada wartawan selepas hadir di Mahkamah Daerah Tokyo.

  Zain berkata dia telah dilayan seperti seorang penjenayah, walaupun telah tinggal di Jepun selama 20 tahun, menghadiri sekolah Jepun semasa kecil dan fasih berbahasa Jepun. Dia mahu diiktiraf sebagai orang Jepun dan membantu menjadikan Jepun tempat yang lebih baik, katanya. – AP

  Zain tiba di hadapan Mahkamah Daerah Tokyo di Tokyo ketika beliau hadir untuk sesi pembukaan hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...