Monday, May 20, 2024
24.4 C
Brunei

  -

  Mahkamah Indonesia tolak cabaran pilihan raya presiden

  JAKARTA, 22 APRIL – Mahkamah Perlembagaan Indonesia hari ini menolak cabaran terhadap undi presiden negara itu yang dimenangi Menteri Pertahanan, Prabowo Subianto, selepas saingan utamanya yang didakwa mengubah peraturan untuk membenarkan anak pemimpin itu bertanding sebagai naib presiden.

  Prabowo, 72, disahkan pada Februari sebagai pemimpin negara demokrasi ketiga terbesar di dunia, menewaskan bekas gabenor Jakarta, Anies Baswedan dan pesaing ketiga dengan 58.6 peratus undi.

  Kempen Prabowo diselubungi dakwaan mengatakan Joko Widodo, yang lebih dikenali sebagai Jokowi, telah campur tangan dalam usaha untuk meningkatkan kempen Prabowo.

  Jokowi dituduh mengubah peraturan untuk membenarkan anak sulungnya, Gibran Rakabuming Raka bertanding jawatan naib presiden.

  Anies yang menerima 24.9 peratus undian, enggan mengaku selepas keputusan rasmi diumumkan, mendakwa kerajaan negeri telah campur tangan untuk membantu Prabowo menang dan menggesa pertandingan diadakan semula.

  Beliau mendakwa kerajaan negeri telah campur tangan untuk mengatur kemenangan Prabowo, termasuk sumbangan bantuan sosial untuk mempengaruhi pengundi.

  Namun mahkamah menolak aduannya, dengan alasan bahawa nepotisme atau campur tangan kerajaan belum terbukti.

  Ganjar Pranowo yang menduduki tempat ketiga dengan kira-kira 16 peratus undian, juga enggan mengalah dan cuba mencabar keputusan itu. Mahkamah masih belum memutuskan bantahannya. – AFP

  Pemandangan umum di dalam mahkamah perlembagaan di Jakarta semasa perbicaraan pertikaian pilihan raya pada 22 April 2024. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...