Thursday, September 29, 2022
32.9 C
Brunei

Majlis peringati ulang tahun penubuhan masjid

-

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 25 JAN – Ahli-ahli jemaah tadarus Al-Quran Masjid Kampung Sungai Besar telah mengadakan Majlis Khatam Al-Quran sempena memperingati penubuhan masjid berkenaan ke-38 tahun, hari ini.

Majlis yang didakan itu adalah sebagai tanda rasa kesyukuran selepas menamatkan pembacaan 30 juzuk yang diadakan setiap hari selepas sembahyang Fardu Subuh di masjid berkenaan.

Penasihat Ahli Jawatankuasa (AJK) Takmir Masjid Kampung Sungai Besar, Haji Mohiddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Awang Othman adalah antara yang hadir bagi mengimarahkan masjid berkenaan.

Masjid yang terletak kira-kira 15km dari ibu negara itu telah dibina pada 1 Oktober 1982 di atas tapak tanah seluas 2 ekar dan dirasmikan oleh Menteri Pelajaran (ketika itu), Yang Berhormat Pehin Orang Kaya Laila Wijaya Dato Seri Setia (Dr) Haji Awang Abdul Aziz bin Begawan Pehin Udana Khatib Dato Seri Paduka Haji Awang Umar pada 1 Januari 1984.

Selain digunakan sebagai menunaikan kewajiban sembahyang fardu lima waktu, masjid berkenaan juga mengambil peranan penting dalam menyatukan hubungan silaturahim, menimba ilmu di samping meningkatkan ibadah menerusi aktiviti-aktiviti keagamaan bagi semua peringkat usia bagi penduduk kampung berkenaan.

Antara ahli jemaah tadarus Al-Quran masjid yang menghadiri Majlis Khatam Al-Quran sempena memperingati penubuhan masjid ke-38 tahun, kelmarin.
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Penjawat awam dilarang luah pendapat di media sosial

COLOMBO, 28 SEPT – Sri Lanka hari ini mengarahkan penjawat awam untuk tidak meluahkan pendapat mereka di media sosial selepas beberapa orang pegawai mendakwa...
- Advertisment -