Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Malaysia bakal bina taman reka bentuk cip terbesar

  KUALA LUMPUR, 22 APRIL – Pemimpin Malaysia hari ini mengumumkan rancangan untuk membina taman reka bentuk semikonduktor besar-besaran, bertujuan untuk meningkatkan peranan negara Asia Tenggara dalam industri cip global.

  Sebagai pemain terkemuka dalam industri semikonduktor selama beberapa dekad, Malaysia menyumbang kira-kira 13 peratus daripada pembuatan back-end global, menurut teknologi gergasi Jerman Bosch.

  Kini ia mahu melangkaui pengeluaran dan muncul sebagai kuasa reka bentuk cip juga, kata Perdana Menteri, Anwar Ibrahim, hari ini.

  “Saya dengan sukacitanya mengumumkan Taman Reka Bentuk IC (litar bersepadu) terbesar di Asia Tenggara, yang akan menempatkan penyewa utama bertaraf dunia dan bekerjasama dengan syarikat global seperti Arm,” kata Anwar dalam ucapan, merujuk kepada gergasi reka bentuk cip Britain itu.

  Taman itu akan terletak di negeri Selangor, katanya, tanpa menawarkan sebarang butiran mengenai kos dan garis masa.

  AFP telah menghubungi Arm untuk mendapatkan ulasan.

  Projek itu akan menandakan satu langkah penting bagi Malaysia, yang telah lama menjadi hab pembuatan kerepek, dengan pulau utara Pulau Pinang menempatkan beberapa kemudahan dan sering digelar Lembah Silikon negara.

  Ketegangan antara Washington dan Beijing berhubung teknologi canggih, terutamanya semikonduktor, sejak beberapa tahun kebelakangan ini telah memaksa banyak firma untuk meninjau untuk memindahkan pembuatan mereka dari China ke negara lain termasuk Malaysia, Vietnam dan India.

  Kerajaan Malaysia sedang giat mengejar pelaburan dalam industri semikonduktornya dan Anwar berkata negara sepatutnya melakukan yang lebih baik dengan peluang masa lalu untuk mengembangkan sektor itu.

  “Hakikatnya ialah kami telah terlepas peluang dalam pelaburan teknologi, menjadikannya penting bagi kami untuk menyusun semula strategi,” katanya. – AFP

  Datuk Seri Anwar Ibrahim menyampaikan ucapan pada Pelancaran Sidang Kemuncak KL20 2024 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur pada 22 April. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...