Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Malaysia mahu teliti cadangan visa bersama 6 negara ASEAN

  BANGKOK, 21 APRIL – Malaysia memerlukan lebih masa untuk meneliti cadangan Thailand mengenai program visa bersama dengan enam negara ASEAN lain untuk menarik lebih ramai pelancong asing ke rantau ini. 

  Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, cadangan itu masih di peringkat awal perbincangan dan Malaysia perlu mendapatkan lebih maklumat mengenainya. 

  Beliau berkata, Thailand ingin mendapatkan peluang yang bakal hadir daripada gabungan enam negara ASEAN yang mempunyai potensi dalam pelancongan dan ekonomi.

  “Tapi Malaysia sentiasa mencari keseimbangan dari aspek potensi ekonomi dan kepentingan mempertahankan isu keselamatan negara,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

  Perdana Menteri Thailand, Srettha Thavisin sebelum ini mencadangkan inisiatif visa jenis ‘Schengen’ atau bersama dengan Kemboja, Laos, Malaysia, Myanmar dan Vietnam bagi merancakkan lagi industri pelancongan di keenam-enam negara itu yang menerima ketibaan pelancong asing berjumlah 70 juta orang pada 2023.

  Dalam perkembangan lain, Saifuddin berkata pihaknya sedang membuat beberapa cadangan kepada China supaya memanjangkan visa pelancong bagi rakyat Malaysia kepada 30 hari daripada 15 hari sekarang. 

  Katanya, cadangan itu akan diusulkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim terlebih dahulu untuk persetujuan. – Bernama

  Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail semasa sidang media di Kompleks Setia Perkasa pada 4 April lalu. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...