Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  Malaysia mungkin perbaharui pencarian MH370

  KUALA LUMPUR, 4 MAC – Pegawai Malaysia berkata Ahad mereka mungkin memperbaharui pencarian MH370, selepas sebuah syarikat Amerika Syarikat (AS) yang cuba mencari pesawat itu pada 2018 mencadangkan pencarian baharu di selatan Lautan Hindi di mana pesawat Malaysia Airlines itu dipercayai terhempas sedekad lalu.

  Menteri Pengangkutan Malaysia, Anthony Loke berkata beliau akan menjemput firma robotik marin yang berpangkalan di Texas, Ocean Infinity untuk memberi taklimat kepadanya mengenai cadangan terbaharu ‘tiada jumpa, tiada bayaran’. Kerajaan telah lama berkata ia tidak akan menyokong pencarian lain tanpa petunjuk baharu di lokasi pesawat.

  Jika bukti itu boleh dipercayai, katanya, beliau akan mendapatkan kelulusan Kabinet untuk menandatangani kontrak baharu bagi menyambung semula pencarian.

  “Kerajaan teguh dengan tekad kami untuk mencari MH370,” kata Loke pada acara peringatan menandakan ulang tahun ke-10 kehilangan jet itu. “Kami sangat berharap pencarian dapat menemui pesawat itu dan memberikan kebenaran kepada waris.”

  Pesawat Boeing 777 itu hilang daripada radar sejurus selepas berlepas pada 8 Mac 2014, membawa 239 orang, kebanyakannya warga China, dalam penerbangan dari ibu negara Malaysia Kuala Lumpur ke Beijing. Data satelit menunjukkan pesawat itu menyimpang dari laluan penerbangannya untuk menuju ke selatan Lautan Hindi, di mana ia dipercayai terhempas.

  Pencarian multinasional yang mahal gagal menemui sebarang petunjuk, walaupun serpihan terhanyut ke pantai di pantai timur Afrika dan pulau Lautan Hindi. Carian peribadi pada 2018 oleh Ocean Infinity juga tidak menemui apa-apa.

  Tragedi itu mencetuskan langkah untuk meningkatkan keselamatan penerbangan.

  K.S. Nathan, ahli kumpulan Voice MH370 yang terdiri daripada waris, berkata Ocean Infinity pada mulanya merancang pencarian tahun lepas tetapi ia ditangguhkan oleh penghantaran armada kapal dan aset baharunya. Ia kini berada di landasan untuk meneruskan pencariannya, katanya. – AP

  Seorang wanita menulis mesej dengan baik di papan mesej semasa acara peringatan tahunan kesepuluh di sebuah pusat beli-belah, di Subang Jaya, di pinggir Kuala Lumpur, Malaysia, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pakar kesihatan beri amaran risiko tumor indolen

  BEIJING, 17 APRIL - Pakar kesihatan memberi amaran supaya tidak memandang rendah risiko tumor indolen ketika China menyambut Minggu Antikanser Kebangsaan ke-30 dari 15...