Tuesday, April 23, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Nikkei Jepun cecah 40,000, pelabur tunggu mesyuarat politik China

  HONG KONG, 4 MAC – Saham Asia kebanyakannya lebih tinggi pada hari ini menjelang perhimpunan politik tahunan tertinggi China, manakala penanda aras Jepun melepasi paras 40,000 buat kali pertama.

  Niaga hadapan Amerika Syarikat (AS) jatuh dan harga minyak bercampur-campur.

  Indeks saham Nikkei 225 Jepun meningkat kepada 40,314.64 tetapi jatuh semula sedikit. Ia meningkat 0.5 peratus kepada 40,150.00 pada awal petang. Ia mengikuti kemajuan minggu lalu di Wall Street yang mendorong saham AS ke tahap yang baharu.

  Saham di Jepun telah menjejaki keuntungan dalam pasaran lain didorong oleh jangkaan permintaan kukuh untuk teknologi yang dikaitkan dengan kecerdasan buatan. Mereka juga telah dirangsang oleh dasar kredit mudah Bank of Japan, yang mengepam wang ke dalam ekonomi untuk membantu menyokong pertumbuhan, dan oleh yen Jepun yang lemah, yang telah meningkatkan keuntungan pengeksport.

  Minggu ini tumpuan utamanya adalah pada Kongres Rakyat Kebangsaan China, acara politik paling penting di negara itu. Ia dibuka pada hari Selasa, dan pelabur memerhatikan kemas kini tentang dasar khusus untuk membantu menyokong ekonomi yang perlahan, menyelesaikan masalah dalam pasaran hartanah dan menstabilkan pasaran kewangan.

  Hang Seng Hong Kong turun 0.2 peratus kepada 16,558.00 dan indeks Shanghai Composite meningkat 0.2 peratus kepada 3,033.63.

  Di tempat lain di Asia, Kospi di Seoul melonjak 1.2 peratus kepada 2,672.94 selepas tinjauan sektor swasta menunjukkan aktiviti pembuatan negara berkembang pada kadar yang lebih perlahan pada bulan Februari berbanding bulan sebelumnya, apabila permintaan luar negara semakin lemah.

  S&P/ASX 200 Australia turun 0.1 peratus pada 7,598.00, dan di Bangkok SET mengenepi 0.1 peratus lebih rendah. – AP

  Seseorang berjalan di hadapan papan saham elektronik yang menunjukkan indeks Nikkei 225 Jepun di firma sekuriti pada hari ini, di Tokyo. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...