Thursday, November 30, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  Mangsa bencana terima bantuan kewangan JAPEM

  Oleh Yusrin Junaidi

  BANDAR SERI BEGAWAN, 28 APRIL – Tiga ketua keluarga yang terlibat dalam kejadian banjir dan seorang ketua keluarga yang terlibat dalam kejadian angin kencang dan atap terbang telah menerima bantuan kewangan kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam melalui peruntukan Jabatan Pembangunan Masyarakat (JAPEM), hari ini.

  Bantuan kewangan berkenaan telah diserahkan oleh Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Yang Berhormat Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Aminuddin Ihsan bin Pehin Orang Kaya Saiful Mulok Dato Seri Paduka Haji Abidin di Dewan Citra Budaya, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS).

  Menurut kenyataan KKBS, sebuah rumah di Kampung Belaban, Daerah Tutong yang dimiliki oleh Lim Ajan telah ranap sepenuhnya disebabkan kejadian kebakaran yang berlaku pada 16 April lalu sekitar pukul 12:19 tengah hari.

  Semasa kejadian, penghuni tidak berada di rumah dan tiada sebarang kecederaan dilaporkan. Pada 20 April lalu, dua buah rumah di Daerah Temburong dan sebuah rumah di Daerah Brunei dan Muara telah mengalami banjir akibat hujan lebat yang berterusan.

  Rumah-rumah yang terjejas di Kampung Rataie dan Kampung Buang Bulan, Daerah Temburong dimiliki oleh Awang Mohamad Lasa bin Haji Nayan dan Awang Muhammad Bungsu bin Abdullah.

  Manakala itu, sebuah rumah di Kampung Manggis, Daerah Brunei dan Muara pula dimiliki oleh Dayang Nadia binti Haji Saadi. Limpahan air yang memasuki rumah-rumah mangsa itu melimpasi paras satu kaki dan mengakibatkan kerosakan harta benda.

  Dalam kejadian yang berasingan pula, angin kencang yang berlaku pada 20 April lalu sekitar pukul 11:46 malam telah menerbangkan separuh atap rumah asal dan sebahagian atap rumah tambahan milik Pengiran Siti Hawa binti Pengiran Haji Salleh di Rancangan Perumahan Negara Kampung Rimba.

  Semasa kejadian, tiada sebarang kecederaan berlaku dan semua penghuni dalam keadaan selama.

  Mangsa-mangsa bencana telah diberikan bantuan kewangan untuk membantu meringankan kesusahan yang dialami bagi meneruskan kehidupan seharian.

  Yang Berhormat Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan menyampaikan bantuan kewangan kepada wakil salah sebuah keluarga yang ditimpa musibah.
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...