Friday, January 27, 2023
23.1 C
Brunei

-

Mesyuarat bincang sambutan Hari Keputeraan Baginda Sultan

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 29 JUN – Sambutan Perayaan Ulang Tahun Hari Keputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam merupakan sambutan yang dinanti-nantikan oleh seluruh rakyat dan penduduk di Negara Brunei Darussalam.

Ini termasuk Majlis Ramah Mesra Bersama Rakyat yang merupakan peluang untuk bersua-muka, dan beramah-mesra dengan raja yang dikasihi, jelas Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Yang Berhormat Dato Seri Paduka Haji Ahmaddin bin Haji Abdul Rahman dalam ucapannya ketika mempengerusikan Mesyuarat Kedua Jawatankuasa Kebangsaan Sambutan Perayaan Ulang Tahun Hari Keputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia ke-76 bagi 2022 yang berlangsung di Bilik Mesyuarat West Wing, Bangunan Jabatan Perdana Menteri (JPM), Jalan Menteri Besar, hari ini.

Katanya, penglibatan golongan generasi muda termasuk penuntut-penuntut sekolah merupakan lambang pengukuhan jati diri dan semangat kebangsaan yang menjadi teras kemajuan dan pembangunan Negara Brunei Darussalam pada masa ini dan juga masa akan datang.

Terdahulu dalam ucapannya, Yang Berhormat Dato percaya bahawa jawatankuasa-jawatankuasa yang diamanahkan telah membuat persediaan-persediaan tertentu termasuklah penambahbaikan-penambahbaikan berpandukan kepada pengalaman daripada sambutan-sambutan sebelum ini.

“Perlu juga diingatkan bahawa aspek kesihatan, keselamatan, keamanan dan persekitaran hendaklah diambil berat dengan sewajarnya terutama sekali dalam mengendalikan apa jua acara atau aktiviti yang telah dirancang,” tekan beliau.

YAM Pengiran Indera Setia Diraja Sahibul Karib Pengiran Anak Haji Idris (tengah), Yang Berhormat Dato Seri Paduka Haji Ahmaddin (kanan) dan Yang Berhormat Pehin Orang Kaya Maharaja Diraja Dato Seri Paduka Haji Abdul Wahab semasa menghadiri mesyuarat yang berlangsung di Bangunan Jabatan Perdana Menteri, kelmarin.
Ahli-ahli jawatankuasa kebangsaan semasa menghadiri mesyuarat yang berlangsung di Bangunan Jabatan Perdana Menteri, kelmarin.

Mesyuarat itu turut dihadiri oleh Yang Di-Pertua Adat Istiadat Negara, Yang Amat Mulia Pengiran Indera Setia Diraja Sahibul Karib Pengiran Anak Haji Idris; Grand Chamberlain, Yang Amat Mulia Pengiran Penggawa Laila Bentara Istiadat Diraja Dalam Istana Pengiran Haji Alauddin; Yang Berhormat Pehin Orang Kaya Maharaja Diraja Dato Seri Paduka Haji Abdul Wahab bin Haji Mohd Said, pesuruhjaya Polis Diraja Brunei, wakil pemerintah Angkatan Bersenjata Diraja Brunei, setiausaha tetap-setiausaha tetap dan timbalan setiausaha tetap, pegawai-pegawai daerah, pemangku pegawai daerah, pegawai-pegawai eksekutif daripada sektor swasta dan pegawai-pegawai kanan kerajaan yang terdiri daripada ahli-ahli Jawatankuasa Kebangsaan Sambutan Perayaan Ulang Tahun Hari Keputeraan Baginda Sultan ke-76.

Mesyuarat membincangkan laporan perkembangan persediaan daripada jawatankuasa-jawatankuasa kerja termasuk mengongsi susunan acara-acara sambutan perayaan.

Upacara Pengibaran Bendera Besar Negara Brunei Darussalam akan diadakan pada 1 Julai di kawasan lapang, Kompleks Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah, Bandar Seri Begawan, dan Upacara Penurunan Bendera Besar Negara Brunei Darussalam pula akan diadakan pada 31 Julai di tempat sama.

Manakala itu, Majlis Kesyukuran Sembahyang Fardu Maghrib dan Isyak Berjemaah, Membaca Surah Yasin, Tahlil dan Doa Kesyukuran akan diadakan di semua masjid, surau dan balai ibadat seluruh negara dengan tumpuan utama di Jame’ ‘Asr Hassanil Bolkiah, Kampung Kiarong pada Khamis (malam Jumaat), 14 Julai.

Sementara itu, Istiadat Perbarisan Kehormatan akan diadakan pada 15 Julai di Taman Haji Sir Muda Omar ‘Ali Saifuddien yang diikuti dengan Istiadat Mengadap dan Pengurniaan Bintang-bintang Kebesaran Negara Brunei Darussalam pada hari sama di Balai Singgahsana Indera Buana, Istana Nurul Iman dan Majlis Santap Malam pada 16 Julai, di Istana Nurul Iman.

Mesyuarat mengongsi bahawa Majlis Ramah Mesra Bersama Rakyat dan Penduduk di keempat-empat daerah iaitu bagi Daerah Temburong akan diadakan di Padang Kompleks Dewan Kemasyarakatan, Pekan Bangar pada 19 Julai, bagi Daerah Belait akan diadakan di Padang Bandaran, Jalan Sultan, Kuala Belait pada 21 Julai, bagi Daerah Brunei dan Muara di Taman Haji Sir Muda Omar ‘Ali Saifuddien pada 24 Julai dan bagi Daerah Tutong akan diadakan di Padang Kompleks Dewan Kemasyarakatan, Daerah Tutong pada 26 Julai.

Turut dikongsi ialah pemasangan pintu gerbang utama termasuk penyalaan lampu-lampu cucul di Jalan Sultan Omar ‘Ali Saifuddien dan di kawasan-kawasan lain akan bermula pada 1 hingga 31 Julai.

Pengibaran bendera peribadi masing-masing bagi pengiran-pengiran dan mereka yang dikurniakan gelaran dan Bendera Negara Brunei Darussalam bagi orang ramai dan juga termasuk di bangunan-bangunan dan premis-premis perniagaan akan bermula pada 1 hingga 31 Julai.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kotak hitam pesawat Nepal dihantar ke Singapura

KATHMANDU, NEPAL, 26 JAN – Kotak hitam yang ditemui daripada insiden pesawat nahas di Nepal dihantar ke Singapura untuk analisis bagi mengenal pasti punca...
- Advertisment -