Sunday, April 14, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  ‘Misi menyelamat mungkin mengambil masa dua hari lagi’

  DEHRADUN, INDIA, 17 NOV – Anggota penyelamat India hari ini memberi amaran bahawa ia mungkin mengambil masa dua hari lagi untuk membersihkan runtuhan sebelum mereka dapat menyelamatkan 40 orang pekerja yang terperangkap dalam terowong runtuh selama hampir seminggu.

  Penggali telah mengalihkan serpihan sejak pagi Ahad untuk membuat laluan keluar bagi pekerja setelah sebahagian terowong yang mereka bina runtuh di negeri Uttarakhand Himalaya.

  Usaha menyelamat telah diperlahankan oleh serpihan yang terus jatuh ketika pekerja bekerja untuk membersihkan terowong.

  Selepas jentera penggerudi mengalami masalah, Tentera Udara kelmarin menghantar mesin penggerudi kedua menggunakan pesawat tentera C-130 Hercules.

  Jurutera cuba untuk memasukkan paip keluli kira-kira 90 sentimeter lebar melalui serpihan -cukup luas untuk mangsa yang terperangkap untuk melaluinya.

  Pada malam semalam, hanya 18 meter (60 kaki) paip telah dimasukkan ke dalam serpihan dengan bantuan mesin baru.

  “Jika kerja berterusan pada kadar ini, ia akan mengambil masa 40 hingga 48 jam lagi untuk menyelamatkan pekerja,” kata ketua penyelamat Deepak Patil, pagi hari ini.

  Ketika penyelamat berlumba-lumba untuk menyelamatkan lelaki itu, India telah meminta nasihat daripada Syarikat Thailand yang menyelamatkan kanak-kanak dari gua yang dibanjiri pada tahun 2018, serta pakar kejuruteraan dalam mekanik tanah dan batu di Institut Geoteknik Norway.

  Penyelamat telah berkomunikasi dengan lelaki yang terperangkap menggunakan radio.- AFP

  Gambar bertarikh 15 November menunjukkan pekerja binaan mengadakan bantahan terhadap pihak berkuasa kerana ‘usaha menyelamat yang perlahan’ di luar terowong yang runtuh di daerah Uttarkashi, negeri Uttarakhand, India.- AFP

   

   

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...