Tuesday, November 29, 2022
25.2 C
Brunei

-

MOH Intelligence Hub dirasmikan

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 NOV – Negara Brunei Darussalam menerusi Kementerian Kesihatan terus memperkukuhkan lagi kedayatahanan ekosistem penjagaan kesihatan negara dengan merasmikan MOH Intelligence Hub bersama EVYD Technology di Kampus EVYD, Jerudong, hari ini.

Hadir bersama menyempurnakan perasmian hab itu ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah dan Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar.

Hab tersebut menempatkan Epidemic Intelligence and Response Unit (Bahagian Kawalan Penyakit) yang berfungsi sebagai pusat surveilans untuk memantau penularan penyakit di serata negara, Climate Change Adaptation and Resilience Unit serta Unit Kesihatan Digital.

Pada masa akan datang, lebih banyak unit kesihatan kerajaan akan ditempatkan di hab tersebut termasuk Behavioural Insights Programme, Unit Penyelidikan Klinikal Kebangsaan dan Unit Penyakit Tidak Berjangkit.

MOH Intelligence Hub itu merupakan simbol fizikal visi strategik dan perancangan ke hadapan Kementerian Kesihatan yang menunjukkan keberanian kementerian berkenaan untuk menerima teknologi baharu sebagai sebahagian daripada komitmennya untuk menunjukkan kepimpinan Brunei dalam transformasi kesihatan digital.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew dan Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham semasa meninjau petugas di Epidemic Intelligence and Response Unit di MOH Intelligence Hub di Kampus EVYD.
Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew (kiri) dan Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham (kanan) bersama-sama menyempurnakan pelancaran MOH Intelligence Hub di Kampus EVYD, Jerudong, kelmarin.
Petugas di Epidemic Intelligence and Response Unit di MOH Intelligence Hub, Kampus EVYD, Jerudong.

Ia juga antara inisiatif terkini untuk memperbaiki kesihatan warga Brunei di mana kementerian berkenaan akan memanfaatkan teknologi secara proaktif untuk mengoptimumkan ekosistem digital penjagaan kesihatan negara.

Epidemic Intelligence and Response Unit Surveillance Centre memanfaatkan sistem surveilans penyakit berjangkit, dibangunkan baru-baru ini, yang dihubungkan dengan data makmal dan klinikal daripada BruHIMS untuk menjejak dan memantau kemunculan serta penularan lebih daripada 50 penyakit berjangkit dalam masa sebenar.

Mengulas mengenai perasmian hab tersebut, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham menerangkan keputusan untuk menempatkan hab itu di Kampus EVYD mempamerkan hubungan strategik di antara teknologi penjagaan kesihatan, analisis data, perancangan dasar dan penyelidikan.

Ia juga akan berfungsi sebagai pusat kolaborasi, penjanaan ilmu pengetahuan dan mengamalkan transformasi yang menyediakan ruang kerja bersama bagi pasukan berbeza yang menangani data dan maklumat.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif EVYD Technology, Chua Ming Jie menyatakan perasaan teruja kerana dapat bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan dari permulaan pandemik pada 2020 dengan membangunkan bersama BruHealth sebagai alat pengurusan pandemik dan kini telah melalui evolusi sebagai aplikasi kesihatan kebangsaan.

Beliau menambah, Brunei juga memanfaatkan platform operasi data mereka, EVYDENCE, yang mengintegrasikan maklumat daripada pelbagai sumber data dan memprosesnya menjadi sebuah model data yang membolehkan dapatan kesihatan yang lebih baik.

Semasa perasmian itu juga, Kementerian Kesihatan dan EVYD Technology turut menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Sekolah Kesihatan Awam Saw Swee Hock, Universiti Kebangsaan Singapura (NUS) sebagai kolaborasi merentas sempadan untuk mengukuhkan sistem kesihatan.

MoU itu ditandatangani oleh Pemangku Timbalan Setiausaha Tetap (Dasar) di Kementerian Kesihatan, Dr Hajah Anie Haryani binti Haji Abdul Rahman, Chua Ming Je dan Dekan Sekolah Kesihatan Awam Saw Swee Hock, NUS, Profesor Teo Yik Ying.

Majlis penandatanganan itu turut disaksikan oleh Setiausaha Tetap di Kementerian Kesihatan, Haji Maswadi bin Haji Mohsin; Penolong Pengarah Urusan, Brunei Investment Agency, Awang Ahmad Jefri bin Abdul Rahman dan Pesuruhjaya Tinggi Singapura ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Heng Aik Yeow.

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -