Thursday, December 8, 2022
29.3 C
Brunei

-

Monthong paling berat cipta rekod

Oleh Salawati Haji Yahya
Gambar serahan MRSB

BANDAR SERI BEGAWAN, 18 NOV – Pokok durian Monthong tempatan yang berusia lebih 30 tahun telah menghasilkan buah paling besar yang pernah dicatatkan di negara ini.

Buat pertama kalinya pokok durian itu telah mengejutkan pemiliknya yang juga seorang pekebun di Kampung Sungai Akar setelah buah yang ditimbang mempunyai berat 6.4 kilogram sekali gus mendapat pengiktirafan dan penganugerahan daripada Brunei Book of Records, hari ini.

Pengiktirafan Brunei Book of Records bagi buah durian paling besar itu telah diterima oleh pemilik buah berkenaan, Awang Jefri Wee bin Abdullah pada majlis yang berlangsung di Masjid Rashidah Sa’adatul Bolkiah (MRSB), Kampung Sungai Akar, hari ini.

Sijil pengiktirafan dan anugerah telah disampaikan oleh Penaung MRSB, Dato Seri Setia Haji Ali bin Apong.

Awang Jefri Wee yang merupakan seorang petani sepenuh masa dan bergiat aktif dalam bidang keusahawanan melalui pertanian tidak menyangka pokok duriannya yang pernah menghasilkan buah durian biasa yang beratnya sekitar 2 hingga 3kg itu, kali ini menerima sebiji buah paling besar dan berat.

Menurutnya lagi, benih pokok terbabit asalnya dari Thailand dan telah ditanam oleh bapanya di kebun mereka di sini.

Di akhir temu bual, beliau juga mengongsikan sudah menemui seorang pembeli buah durian terbabit dan menjualnya pada harga $64.

Awang Jefri Wee menunjukkan durian Monthong milik beliau di kediamannya di Kampung Sungai Akar.
Dato Seri Setia Haji Ali menyampaikan sijil pengiktrifan dan anugerah Brunei Book of Records kepada Awang Jefri Wee.

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China umum pelonggaran sekatan seluruh negara

BEIJING, 7 DIS – China hari ini mengumumkan langkah pelonggaran sekatan COVID di seluruh negara yang menjejaskan negara ekonomi kedua terbesar dunia dan mencetuskan...
- Advertisment -