Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  ‘Moon Sniper’ dedah imej pertama misi di bulan

  TOKYO, 25 JAN – Pesawat ‘Moon Sniper’ Jepun melakukan pendaratan bulan yang tepat walaupun mengalami masalah enjin pada saat-saat akhir, kata agensi angkasa lepas hari ini ketika ia mendedahkan imej pertama daripada misi itu.

  Gambar yang diambil oleh kapal perayau mini menunjukkan pendarat kuning yang berada kukuh pada sudut permukaan kelabu batu, dengan lereng bulan yang meninggi di kejauhan.

  Pendaratan pada Sabtu menjadikan Jepun hanya negara kelima yang melakukan pendaratan di bulan, selepas Amerika Syarikat, Kesatuan Soviet, China dan India.

  Pendarat Pintar Tanpa Pemandu untuk Menyiasat Bulan (SLIM) yang digelar ‘Moon Sniper’ disebabkan teknologi ketepatannya itu bertujuan untuk mendarat dalam jarak 100 meter dari tempat pendaratan tertentu di kawah.

  Ia jauh lebih tepat daripada julat zon pendaratan biasa yang lazimnya diletakkan oleh pakar pada jarak beberapa kilometer.

  Gambar fail menunjukkan imej permukaan bulan yang diambil dan dihantar oleh robot permukaan bulan boleh diubah “SORA-Q selepas pendaratan Bulan pada 20 Januari. – AFP

  “SLIM berjaya melakukan pendaratan dengan tepat, titik pendaratan disahkan berada 55 meter dari lokasi sasaran,” kata agensi angkasa lepas, JAXA, hari ini.

  Pendarat itu mengalami masalah enjin semasa penurunannya yang mungkin telah mengalihkan laluan pendaratan, beritahu pengurus projek SLIM, Shinichiro Sakai, kepada pemberita.

  Sebelum itu, pesawat itu berada di landasan yang tepat untuk mendarat lebih dekat. Masalah dengan bateri solar kapal angkasa yang ringan juga bermakna ia tidak dapat menjana kuasa.

  Hampir tiga jam selepas pendaratan, JAXA memutuskan untuk mematikan SLIM dengan baki 12 peratus kuasa untuk membolehkan kemungkinan penjanaan semula apabila sudut matahari berubah.

  Ia mungkin berlaku dalam masa seminggu sahaja kerana sel suria pesawat itu menghadap ke barat, kata agensi itu. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan gesa kerjasama global tangani provokasi Korea Utara

  SEOUL, 23 FEB - Menteri Luar Korea Selatan Cho Tae Yul menggesa negara anggota Kumpulan 20 (G20) memainkan peranan aktif dalam menangani ancaman ketenteraan...