Saturday, October 1, 2022
24.8 C
Brunei

Muslimah Kampung Mumong sertai Majlis Khatam Al-Quran

-

Oleh Daniel Lim
Gambar oleh Daniel Lim

BELAIT, 14 SEPT – Seramai 61 muslimah daripada Kumpuan Halaqah Ilmu, Surau Kampung Mumong telah menyertai majlis khatam Al-Quran yang berlangsung di Dewan Perpustakaan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Kampung Pandan, hari ini.

Majlis berkenaan dianjurkan oleh kumpulan tersebut bersempena dengan Karnival Memperkasakan Budaya Membaca (KMBM) yang seterusnya diadakan sempena Hari Literasi Antarabangsa.

Hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Timbalan Setiausaha Tetap (Kebudayaan) di Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS), Dr Siti Norkhalbi binti Haji Wahsalfelah yang dialu-alukan oleh Pemangku Pengarah DBP, Awang Suip bin Haji Abdul Wahab selaku pengerusi majlis.

Majlis dimulakan dengan bacaan Surah Al-Fatihah diikuti dengan bacaan Takhtim dan Doa Khatam oleh para peserta khatam yang dipimpin oleh wakil ketua mereka, Hajah Zaliha binti Haji Ibrahim.

Tetamu kehormat kemudian merenjis minyak wangi dan menyampaikan cenderahati kepada para peserta yang diiringi dengan laungan Dikir Marhaban.

Dr Siti Norkhalbi juga berpeluang mengunjungi petak dan gerai jualan yang diadakan di sekitar premis sebagai sebahagian daripada karnival tersebut.

Dr Siti Norkhalbi, Awang Suip dan peserta khatam semasa majlis berlangsung.
Antara peserta majlis khatam Al-Quran yang diadakan di Dewan Perpustakaan DBP, Kampung Pandan.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -