Saturday, July 20, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  Myanmar rancang lepaskan 1,000 kura-kura terancam

  YANGON, 17 OKT – Satu langkah penting sedang dilaksanakan untuk melepaskan 1,000 kura-kura bintang Myanmar yang dibiak dalam kurungan ke dalam habitat semula jadinya, kata seorang pegawai dari Pusat Perlindungan Hidupan Liar Shwesettaw hari ini.

  Memandangkan status terancam kura-kura bintang di Myanmar, usaha bersepadu sedang dibuat untuk membiak dan melindungi haiwan berkenaan di Pusat Perlindungan Hidupan Liar Shwesettaw, Pusat Perlindungan Hidupan Liar Lawkananda dan Pusat Perlindungan Hidupan Liar Minsontaung, kata pegawai itu.

  Pembebasan akan datang, yang dijadualkan pada tahun ini, bakal melibatkan 1,000 kura-kura bintang berusia tiga hingga lima tahun, yang kesemuanya telah diternak di Pusat Perlindungan Hidupan Liar Lawkananda, U Aung San, ketua Perlindungan Hidupan Liar Shwesettaw, memberitahu Xinhua, hari ini.

  “Kami sudah bersedia untuk memperkenalkan semula kura-kura ke habitat semula jadinya,” katanya.

  Walaupun haiwan berkenaan kini berkeliaran di dalam hutan, ia dilindungi dengan pagar.

  Pembebasan terakhir akan dilakukan selepas berunding dengan pihak berkuasa, katanya.

  Pemburuan dan perdagangan hidupan liar haram menjadi faktor utama yang menyumbang kepada keterancaman kritikal kura-kura bintang, katanya.

  Kura-kura bintang Myanmar, yang dibezakan dengan corak cangkerang yang menyerupai bintang, adalah asli di hutan kering dan daun luruh di Myanmar.

  Setakat ini, lebih 2,000 kura-kura bintang telah berjaya dibiakkan dalam kurungan di Pusat Perlindungan Hidupan Liar Shwesettaw yang terletak di Wilayah Magway di barat-tengah Myanmar, katanya. – Xinhua

  Gambar Freepik
  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Dua bas pelancong terbabas di lebuh raya, 15 cedera

  WELLINGTON, 19 JULAI – Dua bas yang membawa pelancong Cina terbabas dari jalan raya dalam keadaan cuaca buruk di Pulau Selatan New Zealand kelmarin,...