Tuesday, February 27, 2024
35.1 C
Brunei

  -

  New Zealand larang guna telefon bimbit di sekolah

  WELLINGTON, 1 DIS – Telefon bimbit akan dilarang di sekolah-sekolah di seluruh New Zealand, kata Perdana Menteri konservatif Christopher Luxon hari ini, ketika kerajaannya yang baru cuba untuk memulihkan kadar literasi negara yang merosot.
  Sekolah-sekolah di New Zealand dahulu mempunyai keputusan literasi terbaik di dunia, tetapi tahap membaca dan menulis telah merosot sehingga beberapa orang penyelidik bimbang terdapat ‘krisis’ dalam bilik darjah.
  Luxon menyatakan beliau akan melarang penggunaan telefon bimbit di sekolah dalam tempoh 100 hari pertamanya di pejabat, mengambil alih dasar yang diuji dengan mencampur keputusan di Amerika Syarikat, United Kingdom, dan Perancis.
  Langkah ini akan menghentikan tingkah laku yang mengganggu dan membantu pelajar untuk memberi tumpuan, kata Luxon.

  Perdana Menteri New Zealand Christopher Luxon memberi isyarat semasa sidang media selepas Kabinet pertamanya di Parlimen Wellington, New Zealand, pada 29 November 2023. – AP

  “Kami akan melarang telefon di seluruh New Zealand di sekolah. Kami mahu anak-anak kita belajar dan kami mahu guru-guru kami mengajar,” katanya.
  Penyelidik dari badan amal New Zealand, Education Hub, memberi amaran tentang ‘krisis literasi’ pada tahun 2022, menemui lebih dari satu pertiga daripada remaja berusia 15 tahun hampir tidak boleh membaca atau menulis.
  “Sesuatu mesti dilakukan untuk menangani kadar literasi yang sangat rendah di Aotearoa New Zealand,” tulis mereka.
  Kerajaan konservatif Luxon, yang mengangkat sumpah pada Isnin lalu, telah terlibat dalam kontroversi semasa minggu pertamanya berkuasa.
  Doktor memberi amaran bahawa negara itu menghadapi ‘tragedi’ kesihatan awam setelah kerajaan secara tiba-tiba membatalkan langkah kawalan tembakau terkemuka dunia yang bertujuan untuk melarang penjualan rokok kepada sesiapa yang dilahirkan selepas tahun 2008. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...