Thursday, December 8, 2022
24.7 C
Brunei

-

NiAT anjur Hari Inmarsat

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 NOV – Network Integrity Assurance Technologies (NiAT) Sdn Bhd dan Inmarsat sama-sama telah menganjurkan seminar bertajuk ‘Hari Inmarsat 2022’ di Hotel Radisson di ibu negara, baru-baru ini.

Menurut kenyataan NiAT, hari ini, seminar tersebut dihadiri oleh Setiausaha Tetap (Pembangunan, Pemeliharaan dan Teknologi) di Kementerian Pertahanan, Kolonel (B) Haji Mohammad Norfahssin bin Haji Abdul Karim dan juga pegawai kanan lain dari pelbagai agensi kerajaan dan pihak berkuasa lain di darat, laut dan sektor penerbangan.

Ketua Pegawai Eksekutif, Lim Ming Soon semasa merasmikan seminar itu menyatakan rakan kongsi antara NiAT dan Inmarsat sudah berlangsung selama hampir sedekad dengan mencapai banyak kejayaan dalam menyediakan komunikasi satelit yang lebih mudah didapati, dipercayai dan berpatutan.”

NiAT merupakan penyedia perkhidmatan komunikasi satelit tempatan di Brunei Darussalam manakala Inmarsat adalah peneraju dan perintis industri komunikasi satelit.

“Sejak permulaannya, sektor pertahanan telah menjadi salah satu pengguna utama NiAT bagi komunikasi VSAT mudah alih dan telefon satelit Inmarsat, diikuti dengan industri minyak dan gas, agensi kerajaan dan kini industri penerbangan.

Lim Ming Soon (kiri) menyampaikan ucapan alu-aluannya pada majlis berkenaan. – Gambar serahan NiAT

“Hari ini, Inmarsat akan berkongsi kemajuan terkini dan teknologi yang akan datang bagi membantu operasi berkembang maju sama ada di darat, lokasi terpencil, di laut dan di udara,” tambah Lim Ming Soon.

Acara tersebut turut menampilkan penceramah-penceramah undangan iaitu Account Manager APAC Global Government dari Inmarsat Singapura, Zane Xiao; Business Development Manager Maritime Global Government, Thibault Ferrier; dan Director APAC Sales of the Aviation Business Unit, Tarik Hemmal.

Para penyampai telah membincangkan secara terperinci bagaimana jangkaan organisasi berkembang dan cara Inmarsat menambah baik dan mencipta semula rangkaian, produk dan penyelesaiannya untuk memenuhi permintaan ini.

Seminar itu berfungsi sebagai platform untuk pertukaran maklumat yang sangat baik antara peserta dan menyediakan mereka akses kepada pangkalan data baharu produk Inmarsat yang akan meningkatkan operasi organisasi masing-masing.

Acara tersebut bertujuan untuk menyediakan peserta maklumat terkini mengenai teknologi akan datang yang akan dibawa oleh Inmarsat dan NiAT pada tahun-tahun akan datang.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China umum pelonggaran sekatan seluruh negara

BEIJING, 7 DIS – China hari ini mengumumkan langkah pelonggaran sekatan COVID di seluruh negara yang menjejaskan negara ekonomi kedua terbesar dunia dan mencetuskan...
- Advertisment -