Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  Nintendo saman syarikat perisian AS

  WASHINGTON, 1 MAC – Gergasi ‘Super Mario’ Nintendo telah memfailkan saman terhadap pembuat perisian Amerika Syarikat (AS) yang membenarkan pemain video bermain permainan khusus digunakan dalam peranti Switch yang sangat popular pada PC atau telefon pintar mereka.

  Syarikat di sebalik ‘Legend of Zelda’ dan ‘Donkey Kong’ itu sedang berusaha untuk mengekang operasi sebuah syarikat bernama Tropic Haze, yang berdaftar di Rhode Island, AS, yang memiliki dan mengendalikan Yuzu, perisian permainan video yang popular.

  Perisian permainan video ialah perisian yang boleh dimuat turun ke PC atau telefon pintar untuk bermain permainan video yang dikhaskan untuk konsol tertentu, seperti Switch, PlayStation atau Xbox.

  Pada mulanya, perisian dibina untuk bermain permainan yang tidak lagi diterbitkan pada konsol terkini, sebelum permainan vintaj menjadi pasaran tersendiri untuk Nintendo, Sony dan Microsoft.

  Defendan ‘sepenuhnya sedar’ bahawa Yuzu ‘memudahkan cetak rompak pada skala besar’ kata syarikat itu dalam saman tersebut, yang difailkan Isnin lalu di mahkamah persekutuan di Rhode Island.

  “Hari ini, Yuzu menyediakan mana-mana pengguna internet di dunia dengan cara untuk mengubah kod secara tidak sah dan bermain mana-mana permainan Nintendo Switch, termasuk generasi Nintendo sekarang dan permainan paling popular tanpa perlu membayar satu sen pun untuk konsol Nintendo atau untuk permainan itu,“ kata syarikat itu.

  Syarikat gergasi permainan Jepun menuduh syarikat itu berusaha keras untuk memintas perlindungan dan pengekodan yang ketat untuk membolehkan permainan Nintendo tersedia kepada pengguna Yuzu.

  Nintendo berkata pencipta Yuzu telah melanggar Akta Hak Cipta Milenium Digital, undang-undang AS yang menjadikan satu kesalahan untuk bekerja sekitar rangkaian keselamatan sistem komputer yang bertujuan untuk menghalang cetak rompak karya yang mempunyai hak cipta. – AFP

  Gambar fail bertarikh 8 September 2016 ini menunjukkan logo gergasi permainan Jepun Nintendo dan watak permainannya Super Mario di bilik pameran di Tokyo. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China hantar lagi bantuan Palestin

  BEIJING, 17 APRIL - Barang bantuan kemanusiaan China untuk rakyat Palestin akan tiba di Lapangan Terbang Ei Arish dan Pelabuhan Said, Mesir masing-masing pada...