Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  Nissan lancar perkhidmatan teksi pandu sendiri

  TOKYO, 28 FEB – Nissan merancang untuk melancarkan perkhidmatan teksi pandu sendiri di Jepun pada tahun kewangan bermula April 2027, kata syarikat gergasi kereta itu hari ini.

  Syarikat itu berkata ia akan memulakan percubaan perkhidmatan komersial pada tahun kewangan akan datang mulai April, menggunakan van mini di kawasan Yokohama, selatan Tokyo.

  “Komuniti tempatan telah menghadapi beberapa cabaran mobiliti, seperti kekurangan pemandu, yang disebabkan oleh populasi yang semakin tua,” kata Nissan dalam satu kenyataan.

  Ia merancang untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan dan pengendali pengangkutan dalam usaha untuk ‘menyediakan rangkaian luas perkhidmatan baharu yang membolehkan pergerakan bebas’.

  Seorang lelaki membuka kunci pintu kenderaan elektrik Nissan model ‘Leaf’, dilengkapi dengan sistem pemanduan automatik semasa pratonton akhbar ujian lapangan di Yokohama. – AFP

  Jepun bukanlah satu-satunya tempat yang mempunyai kenderaan autonomi di jalan raya, tetapi kerajaannya telah menetapkan pemerkasaan teknologi sebagai keutamaan kerana ia menghadapi kekurangan tenaga kerja dan penduduk yang semakin tua yang memerlukan pengangkutan.

  Sejak tahun lepas, undang-undang jalan raya telah membenarkan kenderaan pandu sendiri ‘Tahap 4’ beroperasi di jalan raya awam dalam keadaan tertentu. Autonomi kenderaan dikelaskan mengikut skala dari 0-5, dengan 5 menunjukkan pada asasnya autonomi keseluruhan.

  Nissan berkata ia telah ‘menguji model perniagaan untuk perkhidmatan mobiliti pandu sendiri di Jepun dan di luar negara sejak 2017’. Tahun lepas, pesaingnya, Honda, gergasi kereta AS, General Motors dan unit pemanduan autonomi, GM Cruise mengumumkan mereka akan menubuhkan usaha sama yang akan memulakan perkhidmatan pemanduan tanpa pemandu di Jepun pada awal 2026. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China hantar lagi bantuan Palestin

  BEIJING, 17 APRIL - Barang bantuan kemanusiaan China untuk rakyat Palestin akan tiba di Lapangan Terbang Ei Arish dan Pelabuhan Said, Mesir masing-masing pada...